Που θα "τοποθετηθούν" οι επενδυτές το 2022
Που θα "τοποθετηθούν" οι επενδυτές το 2022

Που θα "τοποθετηθούν" οι επενδυτές το 2022

Νέα έρευνα της Cushman & Wakefield διερευνά τις επενδυτικές επιλογές στην Ασία, την πιο δραστήρια περιοχή για το ερχόμενο έτος.
Βάλια Πολίτη
16.12.2021

Η έρευνα “Catch 2022” επικεντρώνεται στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με τους επενδυτές να ανυπομονούν να επαναφέρουν τις δραστηριότητές τους στα προ COCID-19 επίπεδα, παρά το συνεχιζόμενο κλίμα ανασφάλειας που περιβάλει τις αγορές.

Για την ακρίβεια, ο συνολικός όγκος των επενδύσεων στην περιοχή αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 2019, εφόσον η αγορά προσφέρει επαρκή αριθμό ακινήτων, τη στιγμή που Ευρώπη και Αμερική θα παραμείνουν σε μέτρια επίπεδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η Ασία αναμένεται να ανακάμψει πλήρως επενδυτικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς κατά το 2023, ενώ οι δύο άλλες αγορές θα πασχίζουν να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το επενδυτικό τοπίο συνεχίζει να επηρεάζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά οι επενδυτές αναζητούν διαρκώς νέες επιλογές για να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους. Δεδομένης όμως της ανάπτυξης κεφαλαίων, της αύξησης της διασυνοριακής επενδυτικής δραστηριότητας και της επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών, οι επενδυτικές ευκαιρίες της περιοχής αναμένεται να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, ξεπερνώντας τα όρια της περιφέρειάς τους.  

Σε αυτό το πλαίσιο οι αναλυτές της Cushman & Wakefield εντοπίζουν ορισμένους τομείς που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών το 2022.

1. Ακίνητα με σταθερές ταμειακές ροές. 

Πάνω από το 80% του κεφαλαίου που συγκεντρώθηκε το 2021 τοποθετήθηκε σε κατοικίες και βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ περίπου το 10% σε ακίνητα  γραφειακών χώρων και λιανικής. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι επενδυτές επικεντρώνονται σε σίγουρες επενδυτικές επιλογές, στοχεύοντας σε τομείς με ισχυρά θεμέλια και σταθερές ταμειακές ροές. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές τείνουν να παίζουν εκ του ασφαλούς, σε μια προσπάθεια μετριασμού του ρίσκου

2. Επανατοποθέτηση ακινήτων μέσω ανακαίνισης και νέων μισθώσεων

Με την ισχυρότερη ζήτηση από τους ενοικιαστείς και την πιο περιορισμένη προσφορά, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους επενδυτές να ανακαινίσουν και να επανατοποθετήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, πριν ξεκινήσει το νέο κύμα ανάπτυξης. Αυτή η στρατηγική μπορεί να προσελκύσει τους ενοικιαστές, ανταποκρινόμενη παράλληλα στην αυξημένη ζήτηση της αγοράς για ότι αφορά την ευεξία, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα. Η ανάπτυξη του πράσινου κεφαλαίου και οι πιο εκτεταμένες απαιτήσεις ESG των πιθανών επενδυτών, υποδηλώνουν ότι αυτή η στρατηγική θα μπορεί να αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες.

3. Κτίρια γραφείων σε μεγάλες αγορές.

 Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που αποφέρουν πάντα καλές αποδόσεις, λόγω των μεγαλύτερων σταθμισμένων μέσων όρων μίσθωσης, των ενοικιαστών που προτιμούν τις περιοχές και τα κτίρια υψηλών προδιαγραφών και της μετατόπισης των ενοικιαστών σε ακίνητα υψηλότερης ποιότητας. Ωστόσο, η συμπίεση των αποδόσεων αναμένεται να υποχωρήσει, τουλάχιστον σε επίπεδο αγοράς, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πρέπει να προσαρμόσουν αναλόγως τις προσδοκίες απόδοσης, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τις μέτριες προοπτικές αύξησης των ενοικίων τα επόμενα χρόνια.

4. «Α λα καρτ» βιομηχανικά ακίνητα.

Τα “built to suit” κτίρια, τα οποία κατασκευάζονται με βάση τις ανάγκες του χρήστη, αφθονούν, καθώς οι χρήστες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνο και να βελτιστοποιήσουν την αναλογία αποτελεσματικότητας και ανταπόκρισης στις μεταβολές στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

5. Φυσικοί χώροι λιανικής.

Αρκετές αγορές σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, στερούνται φυσικού χώρου λιανικής και, επομένως, οι μακροπρόθεσμες ευκαιρίες σε αυτές τις αγορές δεν πρέπει να αγνοηθούν.

6. Αναδυόμενες αγορές – data centers και πολυκατοικίες

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, με τις βιοεπιστήμες να αναπτύσσονται ραγδαία. Η Ιαπωνία διαθέτει τον μεγαλύτερη και πιο ώριμη αγορά κατοικίας στην περιοχή, ακολουθούμενη από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, ενώ ο κλάδος αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην Ινδία και σε ορισμένες πόλεις στην ηπειρωτική Κίνα.

Παρότι η Ευρώπη θα πρωτοστατήσει στο χώρο των ανακαινίσεων κατά τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στη δράση για το κλίμα, είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι περιοχές Ασίας και Ειρηνικού, καθώς και η Αφρική θα βρίσκονται στο κατασκευαστικό προσκήνιο. Το ζητούμενο είναι η εν λόγω κατασκευαστική δραστηριότητα να βασιστεί σε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο κατασκευαστικό και επενδυτικό πλαίσιο.