Sale & lease back κατοικίας για όλους
Sale & lease back κατοικίας για όλους

Sale & lease back κατοικίας για όλους

Δυνατότητα χρηματοδοτικής μίσθωσης για αγορά ακινήτου και από ιδιώτες. Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
25.01.2022

Την δυνατότητα σύναψης σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης για απόκτηση ακινήτου που δεν προορίζεται για επαγγελματική χρήση προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή στο Νομοσχέδιο για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».

Η ρύθμιση επιδιώκει το άνοιγμα αγοράς των υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης ανεξάρτητα εάν μισθωτής είναι επιχείρηση, ελεύθερος επαγγελματίας η ιδιώτης εξασφαλίζοντας ένα προσθετο εναλλακτικο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο, μάλιστα, δύναται να καλύπτει συνολική αξία του ακινήτου, αυξάνοντας την ρευστότητα αγοράς. 

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να δώσει λύσεις και στα "κόκκινα δάνεια" καθώς οι ιδιώτες δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση θα έχουν διάθεσή τους μία εναλλακτική λύση διευθέτησης των υποχρεώσεων τους απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο ο δανειολήπτης που δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα, θα μπορεί να προχωρά στην πώληση του ακινήτου του στην τράπεζα έναντι της οφειλής του δανείου, και η τράπεζα με τη σειρά της θα το εκμισθώνει μέσω σύμβασης leasing στον ίδιο τον δανειολήπτη. Στο τέλος της περιόδου της σύμβασης leasing, ο δανειολήπτης θα μπορεί να αποκτήσει πάλι το ακίνητο.

Οι συμβαλλόμενοι με την νέα ρύθμιση έχουν ευχέρεια να ορίσουν ότι δικαίωμα αγοράς μπορεί να ασκηθεί και πριν από λήξη του χρόνου μίσθωσης.
Αντικείμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορεί να είναι κινητό η ακίνητο που αγόρασε προηγουμένως εκμισθωτής από μισθωτή.