Σε διαβούλευση η μεγάλη επένδυση στην Ίο
Σε διαβούλευση η μεγάλη επένδυση στην Ίο

Σε διαβούλευση η μεγάλη επένδυση στην Ίο

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο
Share Copy Link
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
03.03.2022

Ένα βήμα πριν την έκδοση του ΠΔ βρίσκεται το «Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στο ακίνητο 931 στρ. περίπου στη θέση «Πικρί Νερό», στη νήσο Ίο.

Πρόκειται για τα επενδυτικό σχέδιο του ομογενή επιχειρηματία κ.  Άγγελου Μιχαλόπουλου στην Νοτιο δυτική πλευρά δίπλα στην φημισμένη παραλία του Μυλοπότα όπου θα κατασκευαστει boutique hotel 5* και παραθεριστικές κατοικίες.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προτείνει την αξιοποίηση των 394.428,17 τ.μ. από την συνολική έκταση των 931 στρεμ καθώς τα υπόλοιπα 536.400,35 τ.μ. περιλαμβάνουν εκτάσεις δασικής και χορτολιβαδικής μορφής και εξαιρέθηκαν της δόμησης.

Η περιοχή που θα αναπτυχθεί διακρίνεται σε δύο Ζώνες

Ζώνη 1: «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού ». Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 227.506,34 τ.μ. με ΣΔ 0,07 και θα κατασκευαστούν σε 37 Παραθεριστικές Κατοικίες μέσου μεγέθους 400 τ.μ. (13 Παρ. Κατοικίες των 300 τ.μ. και 24 Παρ. Κατοικίες των 500 τ.μ.).

Ζώνη 2: «Τουρισμός – Αναψυχή». Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 166.921,83 τ.μ. και σε αυτή προβλέπονται ειδικές χρήσεις. Η συνολική δόμηση, η οποία εφαρμόζεται στη Ζώνη Υποδοχής 2: ανέρχεται κατά μέγιστο σε 8.346,09 τ.μ. από τα οποία τα 3.338,44 τ.μ. αφορούν στην ανέγερση ξενοδοχείου 84 κλινών και τα υπόλοιπα 5.007,65 τ.μ. σε 16 Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες μέσου μεγέθους 350 τ.μ. (7 ΤΕΚ των 200 τ.μ., 5 ΤΕΚ των 300 τ.μ. και 4 ΤΕΚ των 500 τ.μ.).

Η περιοχή των 536.400,35 τ.μ. που προστατεύεται περιλαμβάνει εκτάσεις δασικής και χορτολιβαδικής μορφής και σε αυτή επιτρέπονται δράσεις φυσιολατρικής αναψυχής (όπως, ιδίως περιήγηση, πεζοπορία, ιππασία), χρήση υφιστάμενων οδών και διαδρομών περιπάτου-ιππασίας, διέλευση υπόγειων δικτύων υποδομών, ανοιχτός ταμιευτήρας όμβριων υδάτων, επέκταση υφιστάμενου οδικού δικτύου, σε περίπτωση που απαιτηθεί για τη λειτουργικότητα της επένδυσης.

H αρχιτεκτονική σύνθεση των κύριων τουριστικών εγκαταστάσεων του Ξενοδοχείου 5*, χώροι υποδοχής, SPA, κλπ βασίζεται στη δημιουργία «ήπιων» κτιριακών αυτοτελών όγκων, που διατάσσονται γύρω από ανοικτές αυλές, για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός συμπαγούς κτιριακού όγκου που θα αποτελούσε προσβολή για το ήρεμο και «ευαίσθητο» φυσικό τοπίο, και στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Αντίστοιχα οι κατοικίες που εξυπηρετούνται από τις κύριες τουριστικές εγκαταστάσεις, χωροθετούνται σε γειτονιές/θύλακες κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. 

Οι  βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ακολουθούν την μορφολογία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με δώματα και όχι στέγες, κυβοειδείς όγκους σε διάφορα επίπεδα προσαρμοσμένα στο ανάγλυφο του εδάφους, δημιουργία ημι-υπαιθρίων χώρων σκίασης για προστασία από τον έντονο ηλιασμό, χρήση υλικών πέτρας, ξύλου, σοβά, κ.ά.