Στην τελική ευθεία το τεχνολογικό πάρκο στο Λέχαιο Κορινθίας
Στην τελική ευθεία το τεχνολογικό πάρκο στο Λέχαιο Κορινθίας

Στην τελική ευθεία το τεχνολογικό πάρκο στο Λέχαιο Κορινθίας

Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
11.02.2022

Στον δήμο Κορινθίων περιήλθε η περιφερειακή αγορά του Λεχαίου από την ΕΤΑΔ.

Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση μετ’ ανταλλάγματος της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου επιφάνειας 102.381,67 τ.μ., προς το Δήμο Κορινθίων με σκοπό τη δημιουργία Βιοτεχνολογικού Πάρκου και την εγκατάσταση επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. Η διάρκεια της παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του ακινήτου προσδιορίζεται στα τριάντα (30) έτη από την υπογραφή της σύμβασης με δυνατότητα παράτασης ακόμη δέκα (10) έτη.

Στην περιοχή έχει ανακοινωθεί η  δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας από τη Ελληνική εταιρεία αναγεννητικής ιατρικής Theracell Advanced Biotechnology και την αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Orgenesis. Το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ.  Το έργο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων

Η Theracell Advanced Biotechnology ιδρύθηκε το 2013 και ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας και συμμετέχει στη διάθεση μιας ποικιλίας προϊόντων Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας (CGT). Το θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εκτείνεται στους τομείς της ορθοπεδικής, της δερματολογίας, της νεφρολογίας, της ανοσο-ογκολογίας και της επιδιόρθωσης και αναγέννησης ιστών.

Μέσω στρατηγικών συνεργασιών, η Theracell Advanced Biotechnology συμμετέχει στη διαδικασία της υλοποίησης της Εξατομικευμένης Ιατρικής προσαρμοσμένης στις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Μία τέτοια περίπτωση είναι η στρατηγική συνεργασία με την Orgenesis, με στόχο την επέκταση των θεραπευτικών διαδικασιών. 

Η εταιρεία θα παρέχει και κυτταρικές θεραπείες σε ασθενείς, μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση, κάτι που επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Σημειώνεται ότι οι απαιτούμενες εργασίες για την υλοποίηση της επένδυσης είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στη διάρκεια του 2022.