Στο Μπαγκλαντές το φετινό πρώτο βραβείο των Βρετανών αρχιτεκτόνων
Στο Μπαγκλαντές το φετινό πρώτο βραβείο των Βρετανών αρχιτεκτόνων

Στο Μπαγκλαντές το φετινό πρώτο βραβείο των Βρετανών αρχιτεκτόνων

Για τον σχεδιασμό νοσοκομείου που κατασκευάστηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της Βεγγάλης
RE+D magazine
27.01.2022

Το Friendship Hospital στη Satkhira, μια περιοχή επιρρεπής σε κυκλώνες στο νότο του Μπαγκλαντές, ανακηρύχθηκε νικητής του διεθνούς βραβείου του Royal Institute of British Architects (RIBA)RIBA για το 2021.

Το Friendship Hospital είναι ένα χαμηλού κόστους νοσοκομείο που κατασκευάστηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της Βεγγάλης, στο νοτιοδυτικό Μπαγκλαντές, για να παρέχει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν εκεί.

Δημιούργημα του τοπικού αρχιτεκτονικού γραφείου studio Kashef Chowdhury/URBANA διακρίθηκε τόσο για τον υψηλού επιπέδου σχεδιασμό του, όσο και την κοινωνική του ευαισθησία. Το νοσοκομείο 80 κλινών χτίστηκε γύρω από μια σειρά από αυλές από τούβλα τοπικής προέλευσηςΑυτές οι αυλές χρησιμοποιούνται για τον φυσικό φωτισμό και τον αερισμό των θαλάμων του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα προσφέρουν στους ασθενείς και τους επισκέπτες χώρους ανάπαυσης.

Οι πιο ευαίσθητοι χώροι του νοσοκομείου καλύπτονται από ημιυπαίθριους διαδρόμους με καμάρες που τους προστατεύουν από τον τροπικό ήλιο.

Το νοσοκομείο διχοτομείται από ένα ζιγκ-ζαγκ «κανάλι», το οποίο χωρίζει το νοσοοκομείο από τα εξωτερικά ιατρεία ενώ βοηθά στην ψύξη του κτιρίου.

Σε κάθε άκρο αυτής της "καναλιού" υπάρχουν δύο μεγάλες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του βρόχινου νερού, το οποίο αποθηκεύεται και συλλέγεται για χρήση στο νοσοκομείο, ενώ αποτρέπεται η υπερχείλιση στην περιοχή.

BA3.jpg

Το έργο ανατέθηκε από την  ΜΚΟ βιώσιμης ανάπτυξης Friendship στον αρχιτέκτονα Kashef Chowdhury και την εταιρία του με έδρα τη Ντάκα. Ο Chowdhury περιέγραψε την απόφαση της κριτικής επιτροπής να τιμήσει ένα έργο από την «παγκόσμια περιφέρεια» ως μια «εξαιρετικά σημαντική στιγμή».

Το κτήριο ξεχώρισε μεταξύ 16 φιναλίστ από 11 χώρες και ήταν ένα από τα τρία έργα που επιλέχθηκε για το βραβείο. 

Η λίστα των φιναλίστ περιελάμβανε δύο ευρωπαϊκά έργα: το James-Simon-Galerie, στο Βερολίνο των  David Chipperfield Architects και τη Lille Langebro, μια γέφυρα στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη σχεδιασμένη από τους WilkinsonEyre και τους Urban Agency.

BA1.jpg