Οι κίνδυνοι που μπορεί να "εκτροχιάσουν" τις κεφαλαιαγορές το 2022
Οι κίνδυνοι που μπορεί να "εκτροχιάσουν" τις κεφαλαιαγορές το 2022

Οι κίνδυνοι που μπορεί να "εκτροχιάσουν" τις κεφαλαιαγορές το 2022

Στο περιθώριο εκτιμούν διεθνείς αναλυτές ότι θα μπούν μετοχές από τους κλάδους των ακινήτων, των α' υλών, των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
RE+D magazine
20.12.2021

Για μια περίοδο "αστάθειας" στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές μιλούν κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και του υψηλού πληθωρισμού.

Μάλιστα οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι επενδυτές αναμένεται να γυρίσουν την... πλάτη σε μετοχές από κλάδους όπως αυτός των ακινήτων, των καταναλωτικών αγαθών, των α' υλών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Το 80% των διαχειριστών να αναμένει την ολοκλήρωση του tapering μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, με το μεγαλύτερο ποσοστό, ήτοι το 47% να συγκεντρώνεται στην απάντηση μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2022, ενώ η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει δύο αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed εντός του 2022 και ένα ποσοστό της τάξεως του 21% εκτιμά πως τα επιτόκια θα φτάσουν στο 0,75%, σηματοδοτώντας έτσι μέχρι και τρεις αυξήσεις.

Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι στο 3,4% έναντι του 3,1% που κάνουν λόγο οι Αμερικανοί, ενώ αντίστοιχα για την ευρωπαϊκή οικονομία ο «πήχης» από τους πρώτους τοποθετείται στο 2,8% και στο 2,1% από τους δεύτερους.

Η UBS προβλέπει ότι το 2022 θα είναι ένα «διχασμένο έτος», με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο, τους οποίους θα διαδεχθούν χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο. Οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν πιθανώς τις νομισματικές διευκολύνσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας υποχωρούν ολοένα και περισσότερο.

Μια περίοδος αστάθειας της αγοράς μετά από ένα τόσο ισχυρό ράλι δεν θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Η UBS διατηρεί τη θετική της άποψη για τον κλάδο της Ενέργειας και των Τραπεζών παρά την τελευταία αυτή περίοδο αστάθειας. Πιστεύει ότι ο ενεργειακός τομέας θα υποστηριχθεί από τις τιμές του πετρελαίου που είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές φέτος και το επόμενο έτος. Προβλέπει ότι το αργό Brent θα φτάσει τα 90 δολ./βαρέλι μέχρι τον Μάρτιο. Επίσης, συστύνει το κυνήγι ευκαιριών που προσφέρει ο κλάδος υγειονομικής περίθαλψης, ενώ εκτιμά ότι δολάριο θα ενισχυθεί, καθώς ο συνδυασμός της μείωσης αγορών στοιχείων ενεργητικού (tapering) από την πλευρά της Fed και της επιβραδυνόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα, σε σχέση με τους βασικούς του ανταγωνιστές που επηρεάζονται από πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές.

Από την άλλη πλευρά η Citigroup είναι overweight (σύσταση υπεραπόδοσης) στις Τράπεζες, τις Ασφάλειες, στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα είδη πολυτελείας και στα χημικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, είναι underweight (σύσταση υποαπόδοσης) στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις τηλεπικοινωνίες, στα τρόφιμα και ποτά, στα είδη προσωπικής φροντίδας, στα ταξίδια, στα αυτοκίνητα και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένα αγαπημένο value trade. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπογραμμίζει ότι ο κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, του real estate, των καταναλωτικών αγαθών και των πρώτων υλών παραμένουν οι λιγότερο προτιμώμενοι κλάδοι για το 2022.

Η πληροφορική, η υγειονομική περίθαλψη, οι τράπεζες, οι βιομηχανικοί κλάδοι, τα αγαθά πολυτελείας και οι υπηρεσίες επικοινωνίας θεωρούνται ότι θα δώσουν τις καλύτερες αποδόσεις για το 2022.

H Citi στην ετήσια έκθεση στρατηγικής της για τις ευρωπαϊκές μετοχές προβλέπει αύξηση 9% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του 2022. Αναμένει τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή (EPS) να αυξηθούν κατά 5% το 2022, στηριζόμενα σε μια θεαματική ανάκαμψη 70% το 2021. Η άνοδος των κερδών θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές να προχωρήσουν μπροστά, παρά τις λογικά ακριβές αποτιμήσεις και την προοπτική αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζες υποδηλώνει μια ήπια άνοδο, εν μέρει λόγω των αναμενόμενων κερδών και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, για την οποία διατηρεί επιφυλακτική στάση.

Η Bank of America "βλέπει" πτώση άνω του 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αυξηθεί κατά 75% από το χαμηλό τους τον Μάρτιο του 2020, ενισχυμένες από ένα θετικό περιβάλλον επιτάχυνσης της ανάπτυξης και ένα μειωμένο προεξοφλητικό επιτόκιο (με τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα).

Για το νέο έτος η BofA αναμένει διαφορετικό σκηνικό στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Θα είναι ένα έτος επιστροφής αρνητικών αποδόσεων, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και πάλι προς τη μακροπρόθεσμη τάση της και την απόσυρση της νομισματικής πολιτικής των κινήτρων, που οδηγεί σε υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις επί των ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα, βλέπει 12% πτωτική τάση για τον δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του 2022. Μετά από μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, το ΑΕΠ των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα εξασθενήσει κατά τη διάρκεια του 2022, εκτιμά ο οίκος.