Στο "στόχαστρο" της εφορίας τα ενοίκια από Airbnb
Στο "στόχαστρο" της εφορίας τα ενοίκια από Airbnb

Στο "στόχαστρο" της εφορίας τα ενοίκια από Airbnb

RE+D magazine
08.02.2022

Στο "στόχαστρο" της εφορίας πρόκειται να βρεθούν τα μισθώματα από βραχυχρόνια ενοικίαση για την χρήση 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα εισοδήματα που εισέπραξαν πέρυσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταγραφούν στην εφετινή δήλωση και θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που φθάνουν έως και 45% αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτά ποσοστό 5% που αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων. 

Οι φορολογούμενοι που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2021. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν γίνει στις προσωρινές δηλώσεις.

Τα εισοδήματα από ακίνητα που αποκτήθηκαν το 2021 μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης φορολογούνται ως εξής:

15% στα πρώτα 12.000 ευρώ του καθαρού εισοδήματος.

35% στα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

45% στο πάνω από τα 35.000 ευρώ τμήμα του καθαρού εισοδήματος.

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 και μπορεί να φθάσουν έως 20.000 ευρώ.  Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».