Alpha Bank

18 Σεπ 2026

Η πρόταση για την εξαγορά ομολόγων €500 εκατ. της Alpha Bank

  • RE+D Magazine

Σε πρόταση εξαγοράς, υπό όρους, των υφιστάμενων ομολόγων κύριας εξασφάλισης σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset Senior Preferred), συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, προχωρά η Alpha Bank, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και τη διαχείριση της θέσης της ως προς την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Η τράπεζα ανακοίνωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 2026 ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τους κατόχους των συγκεκριμένων ομολογιών, με κωδικό ISIN XS2388172855 και λήξη το 2028, να υποβάλουν τους τίτλους τους προς εξαγορά έναντι μετρητών.

Η πρόταση αφορά στο σύνολο της έκδοσης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και τελεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό πληροφοριακό σημείωμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η νέα έκδοση που συνδέεται με την εξαγορά

Κρίσιμο στοιχείο της συναλλαγής είναι ότι η εξαγορά των υφιστάμενων ομολογιών τελεί υπό αιρέσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η επιτυχής ολοκλήρωση νέας έκδοσης ομολογιών Senior Preferred από την Alpha Bank.

Η νέα έκδοση θα αφορά επίσης ομολογίες κύριας εξασφάλισης σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset Senior Preferred), ενώ η ολοκλήρωσή της θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Με τον τρόπο αυτό, η Alpha Bank επιδιώκει ουσιαστικά να αναχρηματοδοτήσει τις υφιστάμενες ομολογίες που λήγουν το 2028 μέσω της έκδοσης νέων τίτλων, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα διαχείρισης της κεφαλαιακής και χρηματοδοτικής της θέσης.

Προτεραιότητα στους υφιστάμενους ομολογιούχους

Στο πλαίσιο της κατανομής των νέων ομολογιών, η Alpha Bank διατηρεί το δικαίωμα να δώσει, κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια, προτεραιότητα σε υφιστάμενους κατόχους των ομολογιών που θα επιβεβαιώσουν ότι έχουν υποβάλει ή προτίθενται να υποβάλουν έγκυρα τους τίτλους τους προς εξαγορά.

Η δυνατότητα αυτή αφορά κατόχους που θα παρέχουν τη σχετική δεσμευτική επιβεβαίωση είτε προς την τράπεζα είτε προς κάποιον από τους διαχειριστές της πρότασης.

Η δομή αυτή συνδέει την πρόταση εξαγοράς με τη νέα έκδοση, επιτρέποντας στους υφιστάμενους επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναχρηματοδότησης, υπό τους όρους της συναλλαγής.

Στο επίκεντρο το MREL

Η συναλλαγή εντάσσεται στη διαχείριση της θέσης της Alpha Bank ως προς την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Το MREL αποτελεί βασικό εργαλείο του ευρωπαϊκού πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών και απαιτεί από τα πιστωτικά ιδρύματα να διαθέτουν επαρκές απόθεμα κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, ώστε να μπορούν να απορροφήσουν ζημιές και να ανακεφαλαιοποιηθούν σε περίπτωση εξυγίανσης, χωρίς να απαιτείται κατ’ αρχήν προσφυγή σε δημόσια κεφάλαια.

Η διαχείριση των ομολογιακών εκδόσεων αποτελεί, επομένως, μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού των τραπεζών για τη διατήρηση των απαιτούμενων επιπέδων επιλέξιμων υποχρεώσεων και τη βελτιστοποίηση του προφίλ χρηματοδότησής τους.

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στη συναλλαγή

Τη διαδικασία της πρότασης εξαγοράς ως Dealer Managers, αλλά και τη νέα έκδοση ως Joint Lead Managers, αναλαμβάνουν οι:

  • AXIA Ventures Group Ltd
  • HSBC Continental Europe
  • J.P. Morgan SE
  • Morgan Stanley Europe SE
  • Société Générale
  • UBS Europe SE
  • UniCredit Bank GmbH

Η συμμετοχή διεθνών επενδυτικών τραπεζών στη συναλλαγή εντάσσεται στη συνήθη πρακτική των ευρωπαϊκών τραπεζών για την υλοποίηση αντίστοιχων πράξεων διαχείρισης παθητικού και εκδόσεων τίτλων.





By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree