Αβεβαιότητα για τον κλάδο των γραφείων παγκοσμίως
Αβεβαιότητα για τον κλάδο των γραφείων παγκοσμίως

Αβεβαιότητα για τον κλάδο των γραφείων παγκοσμίως

Την ώρα που οι κλάδοι της φιλοξενίας και εστίασης έχουν επανέλθει στην "κανονικότητα".
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.08.2022

Η ζωή σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας έχει πλέον επανέλθει στο «κανονικό», εκτός από τον κλάδο των γραφείων.

Τα ταξίδια και η εστίαση καταγράφουν σημαντική άνοδο, προσφέροντας την ευκαιρία σε εστιατόρια και ξενοδοχεία να κερδίσουν λίγο από το χαμένο έδαφος που έχασαν με τα δυο χρόνια της πανδημίας. Μάλιστα συγκεκριμένα η Νέα Υόρκη αναμένει αύξηση 70% σε εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες εφέτος σε σχέση με ένα χρόνο πριν. 

Αλλά καθώς οι τουρίστες συρρέουν στην πόλη και περισσότεροι κάτοικοι βγαίνουν για διασκέδαση, οι προοπτικές των μεγάλων πόλεων εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από ένα πέπλο αβεβαιότητας όσον αφορά στον κλάδο των γραφείων εξαιτίας της απομακρυσμένης εργασίας.

Σύμφωνα με τον δείκτη του Kastle System που παρακολουθεί την πληρότητα των γραφειακών ακινήτων σε 10 αμερικανικές πόλεις το ποσοστό επιστροφής στους φυσικούς χώρους γραφείων να κυμαίνεται σε  περίπου 44%. 

Αυτό οδήγησε σε ζοφερές προοπτικές για τα εμπορικά ακίνητα, με πολλά κτίρια να είναι πάνω από το μισό άδεια, την ώρα που και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν το "σκόπελο" των υψηλών τιμών για στέγαση, εκτός από τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Τα ενοίκια για οικογενειακά διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 18,5% σε εθνικό επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ από πέρυσι, ενώ η πόλη της Νέας Υόρκης σημείωσε άλμα 28% στην ίδια έκταση «καθώς περισσότεροι άνθρωποι επέστρεψαν στην πόλη, πιθανώς προσδοκώντας να επιστρέψουν και στους φυσικούς χώρους της εργασίας τους μετά την πανδημία», αναφέρει σε σχετικό σημείωμα ο επικεφαλής της ομάδας BofA Global Άλαν Τοντ.


Είναι η ύφεση καλή για τον κλάδο των γραφείων; 

Η ομάδα του Τοντ προέβλεψε το ποσοστό κενών θέσεων γραφείου κοντά στο 18% σε εθνικό επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο, με τα πραγματικά ενοίκια να αυξάνονται με μέτριο ρυθμό κατά 1,1% από πέρυσι. Τα επίπεδα ενοικίου εξαρτώνται από την ηλικία ενός κτιρίου γραφείων και από την θέση του, με ορισμένα "βαλάντια" να βλέπουν θετική αύξηση ενοικίων ετησίως, αλλά πιο έντονες μειώσεις σε προβληματικές οικονομικές περιοχές, σύμφωνα με την BofA.

Είναι πιθανό «ένα μεγάλο υποσύνολο του πληθυσμού να απολαμβάνει τη ζωή στην πόλη, αλλά να μην θέλει απαραίτητα να εργάζεται από ένα γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα», έγραψε η ομάδα της BofA. 

Με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός στο 8,5% ετησίως τον Ιούλιο και τις ανησυχίες για την ύφεση να είναι έντονες, η ομάδα της BofA βλέπει ότι οι δαπάνες για ταξίδια και λιανική πώληση θα επηρεαστούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα εάν μια οικονομική επιβράδυνση μετατραπεί σε απότομες περικοπές θέσεων εργασίας. 

Αντίθετα, τα ακίνητα υψηλότερων προδιαγραφών στον κλάδο των γραφείων μπορεί πραγματικά να ωφεληθούν εάν επικρατήσουν φόβοι ύφεσης και αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας καθώς οι εργοδότες θα αποκτούσαν μόχλευση για να επιβάλουν στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο.