Άλμα κεφαλαιοποίησης από την αρχή του έτους στο ΧΑ
Άλμα κεφαλαιοποίησης από την αρχή του έτους στο ΧΑ
  Data ΧΑ

Άλμα κεφαλαιοποίησης από την αρχή του έτους στο ΧΑ

Φθηνές αποτιμήσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά "βλέπει" η Morgan Stanley.
RE+D magazine
26.06.2023

Ξεπέρασε τα €80 δισ. η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στη συνεδρίαση της 22ας Μαϊου ως απόρροια των εισροών κεφαλαίων όχι μόνο από ξένα funds όσο και από εγχώρια ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πλέον το 63% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιούνιο από χαρτοφυλάκια εξωτερικού, οι οποίοι παίρνουν θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο ενόψει της αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μετοχών των συστημικών τραπεζών, από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί κατά €6,225 δισ. και διαμορφώνεται στα €17,692 δισ. 

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα δύο επόμενα έτη και σύμφωνα με την εκτίμηση της Axia, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (ως % ΑΕΠ) ήταν μόλις στο 28,5% το 2022, έναντι επιπέδων 78% πριν από την κρίση. Αν και η επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ δύσκολη, ο οίκος πιστεύει ότι μέχρι το 2025 ο δείκτης αυτός θα εκτιναχθεί στο 46% (περίπου 105 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση χρησιμοποιώντας εκτιμώμενο ΑΕΠ 230 δισ. ευρώ μετά το 2025). Αυτό θα είναι ένας συνδυασμός υψηλότερων αποτιμήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την εισαγωγή νέων εταιρειών.

Σημειώνεται πως για την Κύρια Αγορά, ετοιμάζονται έως το τέλος του έτους οι δημόσιες εγγραφές των τριών ΑΕΕΑΠ: Τrade Estates, Noval και Οrilina, η Optima Bank το Φθινόπωρο αλλά και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των κεφαλαιοποιήσεων βρίσκεται η μετοχή της Coca Cola HBC με 10,163 δισ. και ακολουθούν ο ΟΤΕ με 6,504 δισ., ο ΟΠΑΠ με 5,777 δισ., η Eurobank με 5,454 δισ., η Εθνική με 5,252 δισ., η Μυτιληναίος με 4,715 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ με 3,814 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 3,515 δισ., η Πειραιώς με 3,471 δισ. ευρώ και η Jumbo με 3,257 δισ. ευρώ.

Φθηνές αποτιμήσεις βλέπει η Morgan Stanley

Παρά την άνοδο της τάξεως του 35% που καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η αποτίμηση των ελληνικών μετοχών, με βάση την κερδοφορία των εισηγμένων, παρελθούσα ή μελλοντική (P/E Fwd), ή με βάση τη λογιστική αξία (P/BV), ακόμη και μετά την εφετινή άνοδο έχει τεράστια απόσταση από τις μετοχές των διεθνών δεικτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα κέρδη του περασμένου 12μήνου, το P/E του ελληνικού MSCI είναι λιγότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου (7,81 έναντι 18,23). Ανάλογη είναι η σχέση και όσον αφορά το μελλοντικό P/E, δηλαδή με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου (8,23 έναντι 15,55). Σε ό,τι αφορά τη σχέση τιμής προς λογιστική αξία, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται μόλις 14% πάνω από τη λογιστική τους αξία (P/BV 1,14x), ενώ για τον παγκόσμιο δείκτη η σχέση είναι υπερδιπλάσια, στο 2,60x. Όπως και αν αξιολογηθεί, λοιπόν, η σχετική αποτίμηση των ελληνικών μετοχών, εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά φθηνές, σε σχέση τόσο με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, όσο και με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI.