Αμείωτο το ενδιαφέρον Ισραηλινών κεφαλαίων για ακίνητα στην Ελλάδα
Αμείωτο το ενδιαφέρον Ισραηλινών κεφαλαίων για ακίνητα στην Ελλάδα

Αμείωτο το ενδιαφέρον Ισραηλινών κεφαλαίων για ακίνητα στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης και οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
26.05.2022

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλα Ελληνικά νησιά έχουν βάλει εδώ και ένα χρόνο στο στόχαστρό τους Ισραηλινά κεφάλαια που επενδύουν στον κλάδο του real estate.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλα fund ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, βλέποντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και όπως λένε δεν θέλου να χάσουν το... "τρένο" της ευκαιρίας για πολύ υψηλές αποδόσεις.

Η παρουσία των Ισραηλινών δεν αποτελεί "έκπληξη" για την αγορά αφού από τις αρχές του χρόνου την εκτίμηση ότι θα δούμε περισσότερες ισραηλινές επενδύσεις στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Λευκάδα και η Κέρκυρα, διατυπώνει o Εϊτάν Μαόζ (Eitan Maoz), ιδρυτής και CEO της εταιρείας «E.M Global Real Estate Investment» και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ισραηλινο-ελληνικού Επιμελητηρίου, με έδρα το Τελ Αβίβ.

Οπως φαίνεται οι ισραηλινές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι να έχει επισημάνει ότι η χώρα του είναι από τους κορυφαίους «παίκτες» στην ελληνική αγορά τουρισμού και real estate. Σε πόσα εκατομμύρια ευρώ μεταφράζεται αυτή η επενδυτική παρουσία; Όπως λέει ο κ. Μαόζ, είναι σχεδόν αδύνατο να καταγραφεί το συνολικό ύψος των ισραηλινών επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα -μεταξύ άλλων και επειδή πολλοί επιχειρηματίες δεν επενδύουν απευθείας από το Ισραήλ, αλλά μέσω άλλων χωρών.

Η γεωγραφική θέση, ο πολιτισμός της χώρας αλλά και η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας που κατάφερε να βγει από το "σκόπελο" των μνημονίων προσελκύουν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

Οι Ισραηλινοί δεν έχουν ενδιαφέρον για τα νότια προάστια της Αττικής, την αθηναϊκή Ριβιέρα, πιθανώς επειδή θεωρούν ότι έχουν ήδη πολύ υψηλό entry point (τιμή εισόδου στην αγορά) σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς τονίζοντας ότι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» στην Ελλάδα. Συνήθως επιλέγουν παλαιότερα ακίνητα -σε αρκετά φθηνές τιμές- τα ανακαινίζουν και τα ξαναβγάζουν στην αγορά όμως πρόσφατα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μπήκαν δυναμικά και σε μεγαλύτερα έργα (εκτός ξενοδοχειακού κλάδου) και συγκεκριμένα στο χώρο του τεχνολογικού πάρκου Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει "σπίτι" για 7.000 επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό. Το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης Thess INTEC θα είναι ένα Διεθνές Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς που θα αναπτυχθεί σε έκταση 760 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο της πόλης.

Μάλιστα, ο σχεδιασμός του αφορά σε ένα τεράστιο ζωντανό εργαστήριο, ένα πάρκο καινοτομίας που ταυτόχρονα θα διαθέτει χώρους πολιτισμού, άθλησης και αναψυχής. Εκτος του πάρκου, βέβαια, ζητούμενο θα αποτελέσει και η διαμονή τόσων εργαζομένων. Για το λόγο αυτό αναζητούνται οικόπεδα σε κοντινές αποστάσεις που θα μπορέσουν να στεγάσουν τους ανθρώπους αυτούς σε μεγάλα οικιστικά project.

Καλό location

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου και Προέδρου της Thess INTEC A.E, Νίκου Ευθυμιάδη «Το location στο real estate είναι κορυφαίο αλλά στο Thess INTEC υπάρχει η τάση για μεγαλύτερη συνέργεια του location με το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Είναι ένα έργο μεγάλο με 250.000 τ.μ. δυνατότητα συνολικής δόμησης και θα χτίσουμε 25.000 τ.μ. σε πρώτη φάση για να σηκωθεί η σημαία του κέντρου καινοτομίας, όπου θα εργαστούν 7.000 άνθρωποι, επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην έρευνα και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας γενικώς για την καινοτομία», ανέφερε ο κ. Ευθυμιάδης, σημειώνοντας ότι το master plan υιοθετεί όλα τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης και τον νέο τρόπο ζωής που επιβάλλει η μετα-Covid εποχή και «όλες οι επενδύσεις, ό,τι κάνουμε στο πάρκο μετά τα 99 χρόνια, θα αποδοθεί τελικώς στα πανεπιστήμια, στον δήμο και την πόλη».