Οι ΑΕΕΑΠ βάζουν πλάτη στις αποδόσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων
Οι ΑΕΕΑΠ βάζουν πλάτη στις αποδόσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων

Οι ΑΕΕΑΠ βάζουν πλάτη στις αποδόσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων

Τι δείχνει πρόσφατη ανάλυση της CEM Benchmarking και Nareit
Share Copy Link
Στυλιανή Ρουχωτά
24.04.2025

Σημαντική ήταν συμβολή των ΑΕΕΑΠ στις επιδόσεις χαρτοφυλακίων των συνταξιοδοτικών ταμειών σημειώντας μέση ετήσια καθαρή απόδοση, που άγγιξε το 9,74% σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της CEM Benchmarking και Nareit.

Η ανάλυση που γίνεται επί της πραγματοποιηθείσας επενδυτικής απόδοσης σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων κατά την περίοδο των τελευταίων 25 ετών (1998–2022) βασίζεται σε ένα μοναδικό σύνολο δεδομένων που καλύπτει περισσότερα από 200 συνταξιοδοτικά ταμεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της βάσης δεδομένων είναι ότι καταγράφει την πραγματική, πραγματοποιηθείσα απόδοση των επενδύσεων που επέλεξαν οι διαχειριστές και οι θεματοφύλακες των ταμείων – και όχι θεωρητικά ή μοντελοποιημένα αποτελέσματα.

Συγκρίνει, τις μικτές και καθαρές μέσες ετήσιες συνολικές αποδόσεις, συσχετισμούς και μεταβλητότητες για 12 κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με τις απαραίτητες προσαρμογές για τις χρονικές υστερήσεις που σχετίζονται με μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις (όπως η ιδιωτική ακίνητη περιουσία και τα ιδιωτικά κεφάλαια). Επιπλέον,συγκρίνει την απόδοση διαφορετικών τύπων επενδύσεων σε ιδιωτικά ακίνητα, όπως εσωτερικά διαχειριζόμενα χαρτοφυλάκια, core στρατηγικές, value-added / opportunistic στρατηγικές και επενδύσεις μέσω fund of funds.

Ξεκάθαρη η υπεροχή των ΑΕΕΑΠ σε επίπεδο αποδόσεων

Σύμφωνα με τη μελέτη της CEM Benchmarking για το 2024, οι ΑΕΕΑΠ κατέγραψαν τη δεύτερη υψηλότερη μέση ετήσια απόδοση μεταξύ των 12 κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που εξετάστηκαν, επιβεβαιώνοντας τη μακροπρόθεσμη επενδυτική τους αξία. Σε συνταξιοδοτικά ταμεία καθορισμένων παροχών, οι ΑΕΕΑΠ υπερέβησαν την απόδοση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας κατά περισσότερο από 2% σε ετήσια βάση, γεγονός που τονίζει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. 

Επιπλέον, παρουσίασαν σχετικά χαμηλή συσχέτιση με τις μετοχές, προσφέροντας ουσιαστικά οφέλη διαφοροποίησης σε ευρύτερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Τέλος, οι ΑΕΕΑΠ ξεπέρασαν σε απόδοση τις περισσότερες επενδυτικές στρατηγικές της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών core, value-added/opportunistic και των fund of funds, ενισχύοντας τη θέση τους ως αποδοτική και αποτελεσματική επιλογή στον χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων.

Κατά την περίοδο που καλύπτει η μελέτη (1998–2022), τα ακίνητα των ΑΕΕΑΠ σημείωσαν τη δεύτερη υψηλότερη μέση ετήσια καθαρή απόδοση, αγγίζοντας το 9,74%. Αντιθέτως, οι επενδύσεις σε ιδιωτική ακίνητη περιουσία απέδωσαν κατά μέσο όρο 7,66%, δηλαδή πάνω από 200 μονάδες βάσης (2%) χαμηλότερα σε σύγκριση με τις ΑΕΕΑΠ — γεγονός που αναδεικνύει τη συγκριτική αποτελεσματικότητα των εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών.

Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες αποδόσεις μεταξύ των 12 εξεταζόμενων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων παρουσίασαν τα hedge funds και οι στρατηγικές τακτικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων (TAA), τα ευρείας βάσης ομόλογα των ΗΠΑ, καθώς και η κατηγορία λοιπών τίτλων σταθερού εισοδήματος στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει και επενδύσεις σε μετρητά, γεγονός που εξηγεί εν μέρει τη χαμηλή τους απόδοση.