Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters, αναμένονται κύματα καύσωνα πολύ πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου σε μια ευρεία περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών - και ακόμη και στο συνήθως «ασφαλές» Λονδίνο η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή.
Οι ειδικοί διεθνώς λένε ότι πολλές πόλεις διερευνούν καινοτόμες ιδέες για να κρατήσουν τους ανθρώπους ασφαλείς - από ασφαλιστήρια συμβόλαια που χρηματοδοτούν τις προετοιμασίες πριν από ένα κύμα καύσωνα μέχρι σκίαση στέγασης που παράγουν ηλιακή ενέργεια.
Οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά - που δυσκολεύονται περισσότερο να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους - είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, λένε οι γιατροί, όμοια με τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και εκείνους που πρέπει να εργάζονται σε ζεστές συνθήκες.
Ποια μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα
Η πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Αθήνα, εφαρμόζει πιλοτικά ένα σύστημα για την κατηγοριοποίηση των καύσωνα ανά επίπεδο απειλής – όμοια με τις προειδοποιήσεις τυφώνων, δήλωσε η «αρχηγός θερμότητας» Ελένη Μυριβήλη, της οποίας ο τίτλος εργασίας είναι από μόνος του μια καινοτομία. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που φέρνει προβλέψεις καιρού και δεδομένα από παλαιότερη θνησιμότητα σε καύσωνες για να δώσει στους ανθρώπους μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το επίπεδο κινδύνου κάθε μέρα, είπε, περιγράφοντάς το ως εργαλείο που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στην πρόληψη.
Οι ισπανικές πόλεις, εν τω μεταξύ, πειραματίζονται με την τοποθέτηση ασθενοφόρων στην παραλία για να χειριστούν εκεί κρούσματα θερμοπληξίας.
Άλλες πόλεις παρέχουν επιχορηγήσεις σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ώστε να μπορούν να αντέξουν οικονομικά να διατηρήσουν τους ανεμιστήρες ή τα κλιματιστικά. Άλλες πάλι διερευνούν ακόμη και προσπάθειες για να μειώσουν την υγρασία, έναν τεράστιο πρόσθετο παράγοντα κινδύνου στα κύματα καύσωνα, φυτεύοντας είδη δέντρων που απορροφούν περισσότερη υγρασία στον αέρα ή απελευθερώνουν λιγότερο νερό από τα φύλλα τους.
Η άμεση επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο περιορισμός του κινδύνου θερμότητας μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η αυξανόμενη ζήτηση για ψύξη δεν τροφοδοτεί ακόμη περισσότερη κλιματική αλλαγή και πιο θανατηφόρους καύσωνες παγκοσμίως, λένε οι ειδικοί.
"Αυτές είναι θερμοκρασίες στις οποίες δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε. Πρέπει να βρούμε τρόπους να προστατευτούμε", είπε η Μυριβήλη από την Αθήνα.