Σε μια αποστολική επιστολή, ο ποντίφικας είπε ότι το έργο θα κατασκευαστεί σε ακίνητο που ανήκει στο Βατικανό εκτός της Ρώμης που εκτείνεται σε 424 εκτάρια, προσθέτοντας χωρητικότητα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ στην πόλη-κράτος.
«Πρέπει να κάνουμε μια μετάβαση προς ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, θέτοντας τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας», έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος στην επιστολή, με τίτλο Fratello Sole, που μεταφράζεται ως Αδερφέ Ήλιε.
«Η ανθρωπότητα διαθέτει τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα για να αντιμετωπίσει αυτόν τον περιβαλλοντικό μετασχηματισμό και τις καταστροφικές ηθικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειές του, και η ηλιακή ενέργεια διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο», συνέχισε ο Ποντίφικας.
Μόλις ολοκληρωθεί το εγχείρημα, η πόλη του Βατικανού θα ενταχθεί στις χώρες που παράγουν περισσότερο από το 99,7% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μαζί με την Αλβανία, το Μπουτάν, το Νεπάλ, την Παραγουάη, την Αιθιοπία, την Ισλανδία και το Κονγκό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε Δρ. Mark Z. Jacobson, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford .
Άλλες 40 χώρες παράγουν τουλάχιστον το 50% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως γεωθερμική, υδροηλεκτρική, ηλιακή ή αιολική ενέργεια.
Η Πόλη του Βατικανού προσχώρησε στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το 2022, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης ανθρώπινης παρέμβασης στο κλιματικό σύστημα.