Απρόβλεπτο το μέλλον των γραφείων
Απρόβλεπτο το μέλλον των γραφείων

Απρόβλεπτο το μέλλον των γραφείων

Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για την αγορά των ΗΠΑ - Αίνιγμα η τηλεργασία παγκοσμίως.
Ειρήνη Θεοφανίδου
15.02.2023

Το μέλλον του κλάδου των γραφείων εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτο σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία του COVID-19 και δεν δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, σύμφωνα με την έκθεση της CommercialEdge των ΗΠΑ.

Το 2022 έκλεισε για τον κλάδο με χαμηλή πληρότητα και... "μπόλικους" διαθέσιμους χώρους και μάλιστα με χαμηλότερη τιμή σε ετήσια βάση, μειωμένη κατά 0,7%. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το ποσοστό των κενών θέσεων σε όλη τη χώρα ήταν 16,5%, αυξημένο κατά 90 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση, ενώ συνολικά 1,35 εκατ. τμ γραφειακών χώρων ήταν υπό κατασκευή στο τέλος του έτους, με άλλα 2,61 εκατ τμ στο στάδια σχεδιασμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων στις ΗΠΑ και ειδικά στα γραφεία ήταν η μείωση των πωλήσεων στα $86 δισ το 2022 κατά $30 δισ. λιγότερο από τον όγκο πωλήσεων των $116 δισ. του προηγούμενου έτους. 

Οπως λένε οι ειδικοί οι χώροι Α κατηγορίας που έρχονται στην αγορά συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών τιμών μίσθωσης παρά τα αυξανόμενα ποσοστά κενών θέσεων, επειδή οι μέσες τιμές αντικατοπτρίζουν την ποιότητα των επιτοκίων καθώς και τα βασικά μεγέθη. 

Αίνιγμα η τηλεργασία

Μετά τις αλλαγές που έχει επιφέρει στο εργασιακό περιβάλλον η πανδημία του κορωνοϊού, η τηλεργασία σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το LinkedIn, θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος. Οι εταιρείες που θέλουν τους υπαλλήλους τους πίσω στο γραφείο, αλλά δεν θέλουν να τους αναγκάσουν σε αυτό, αναζητούν χώρους υψηλής ποιότητας, αν και μικρότερους, με πολλές ανέσεις για να τους ενθαρρύνουν να επιστρέψουν. 

Όπως σημειώνει το CNBC, η εργασία από το φυσικό χώρο των γραφείων κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στο 55%. Μόλις το 25% δήλωσε ότι εργαζόταν κυρίως εξ αποστάσεως εκείνο τον μήνα. Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω διαφορά έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι περνούν λιγότερο χρόνο στα γραφεία και περισσότερο χρόνο στο σπίτι. 

Από τον Ιανουάριο του 2023 οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι εργάζονταν από το γραφείο τους, ενώ το 28% εργάζονταν κυρίως εξ αποστάσεως, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης Εργατικού Δυναμικού της LinkedIn, που διεξήγαγε έρευνα σε 5.860 επαγγελματίες των ΗΠΑ από τις 14 έως τις 27 Ιανουαρίου. Εξ αυτών το 18% των εργαζομένων απάντησαν ότι εργάζονται με υβριδικό σύστημα, το οποίο έχει σταθερά ανοδική τάση από το 2021.