Αυξημένη η σχέση μεταξύ μετανάστευσης και πληθωρισμού στις ΗΠΑ
 Αυξημένη η σχέση μεταξύ μετανάστευσης και πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Αυξημένη η σχέση μεταξύ μετανάστευσης και πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Στο Φοίνιξ καταγράφεται υψηλός πληθωρισμός και μεγάλη εισροή νέων κατοίκων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.05.2022

Οι Αμερικανοί πολίτες μετακινήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια και σε προορισμούς που τυχαίνει τώρα να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

«Είδαμε αμέσως ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος στο Φοίνιξ και χαμηλότερος στο Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε στο CNBC ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Redfin, Taylor Marr.

Η σχέση μεταξύ μετανάστευσης και πληθωρισμού έχει ενισχυθεί σημαντικά καθώς περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται από ακριβές παράκτιες πόλεις σε πιο προσιτές περιοχές του μετρό, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε ο κτηματομεσίτης Redfin. Το Φοίνιξ είναι μια από τις περιοχές με αυξημένο πληθωρισμό που έχει δει μεγάλη εισροή νέων κατοίκων.
Η Ατλάντα και η Τάμπα είναι επίσης μεταξύ των περιοχών που καταγράφουν τόσο μεγάλο πληθωρισμό όσο και αύξηση στις αγορές κατοικίας λόγω της πανδημίας.

«Οι άνθρωποι μετακομίζουν στην Ατλάντα επειδή είναι πιο προσιτή», είπε στο CNBC η Vivian Yue, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Emory. «Αλλά τώρα μόλις φτάσουν οι άνθρωποι εδώ, [λένε]: «Ουάου, αυτός ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός σε σύγκριση με το μέρος πού μετακομίσαμε». Οι τιμές είναι αυξημένες σε όλη τη χώρα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,3% τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Για πολλά χρόνια, ήταν πάντα ένας συνδυασμός πραγμάτων που ανεβαίνουν, άλλα πράγματα κατεβαίνουν, και αυτό δεν συμβαίνει τελευταία. Ουσιαστικά, όλα ανεβαίνουν», δήλωσε στο CNBC ο Steve Reed, οικονομολόγος στο Γραφείο Στατιστικών του τομέα Εργασίας των ΗΠΑ.