Αυξημένο το ανεκτέλεστο της Cenergy Holdings στο γ' τρίμηνο
Αυξημένο το ανεκτέλεστο της Cenergy Holdings στο γ' τρίμηνο

Αυξημένο το ανεκτέλεστο της Cenergy Holdings στο γ' τρίμηνο

RE+D magazine
18.11.2022

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της Cenergy Holdings αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, φτάνοντας σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο 1,75 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η αύξηση αυτή υποδηλώνει την προσήλωση του Ομίλου σε ενεργειακά έργα, αλλά και τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον και για τους δύο τομείς. Παράλληλα, η εισηγμένη πέτυχε αύξηση των πωλήσεων κατά 36% σε 1,04 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους (9Μ 2021: 766 εκατ. ευρώ) και βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 94,7 εκατ. Ευρώ για το εννεάμηνο του 2022 (+16% σε ετήσια βάση). Ο τομέας καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου, ενώ ο τομέας σωλήνων χάλυβα ενίσχυσε την κερδοφορία του στο γ’ τρίμηνο του 2022.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 51% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 53,1 εκατ. ευρώ (35,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021), με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 44,1 εκατ. ευρώ (+44% σε ετήσια βάση από 30,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021).

Ο τομέας καλωδίων συνέχισε αρκετά έργα που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης, όπως την παραγωγή των inter-array καλωδίων για το έργο των αιολικών πάρκων Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο και των αιολικών πάρκων Vesterhav Nord / Syd στη Δανία, ενώ προχώρησε σημαντικά η εγκατάσταση του καλωδιακού συστήματος για τη διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη.  Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων συνεχίστηκε, ιδίως στις κύριες αγορές μας Κεντρικής Ευρώπης, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, ο τομέας σωλήνων χάλυβα επέστρεψε στην κερδοφορία, καθώς παραγγελίες με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους που είχαν εξασφαλιστεί προγενέστερα, μπήκαν στο στάδιο της παραγωγής.  Παράδειγμα η προμήθεια 201 χλμ. σωλήνων για αγωγό αφαλατωμένου νερού στη Χιλή που μας ανατέθηκε από την Collahuasi για το ορυχείο χαλκού της.

Το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής οδήγησε σε σημαντική αύξηση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, που ανήλθε σε 43,1 εκατ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο του 2022 (+48% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).  Η μεταβολή που παρατηρείται σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των δύο κλάδων: 6,1 εκατ. ευρώ αύξηση στον κλάδο σωλήνων χάλυβα και 7,3 εκατ. ευρώ αύξηση σε αυτόν των καλωδίων.  Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το εννεάμηνο έφτασε τα 94,7 εκατ. ευρώ, 16% (ή +13,3 εκατ. ευρώ) υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Κατά το γ’ τρίμηνο, το αρνητικό αποτέλεσμα μετάλλου στον κλάδο καλωδίων που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο του έτους αντιστράφηκε, οδηγώντας το ενοποιημένο EBITDA στα 96,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.  Τα περιθώρια κερδοφορίας για το τρίμηνο παρέμειναν σε ικανοποιητικά διψήφια επίπεδα, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και σε άλλους βασικούς παραγωγικούς πόρους.

Το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε κατά 1,4 εκατ. ευρώ (19%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω των υψηλοτέρων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης – αποτέλεσμα της αύξησης του κύκλου εργασιών, αλλά και των υψηλότερων επιτοκίων.

Το ισχυρότερο EBITDA δημιούργησε κέρδη προ φόρων ύψους 53,1 εκατ. ευρώ για την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, σημαντικά υψηλότερα από τα 35,2 εκατ. ευρώ του 9μήνου του 2021.  Τα κέρδη μετά από φόρους για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ, επίσης υψηλότερα από τα 30,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 4,2% των πωλήσεων.

Οι διεθνείς διαγωνισμοί 

Η επιτυχημένη διαγωνιστική δραστηριότητα συνεχίστηκε και για τους δύο τομείς με το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών να ανέρχεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 σε 1,75 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει πετύχει ιστορικά ο Όμιλος και αυξημένο κατά 59% από τα τέλη Ιουνίου.  Τα εμπορικά τμήματα των δύο τομέων εξασφάλισαν σημαντικές παραγγελίες αυτή την περίοδο, όπως, ενδεικτικά:

- τον αγωγό FSRU Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, από την Saipem,

- από την 50Hertz (τον διαχειριστή συστήματος της Γερμανίας), μια σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι» για σύστημα export καλωδίων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Ostwind 3 και 

- τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή, από την TotalEnergies.

Οι προοπτικές 

Ο τομέας καλωδίων, παρά το ασαφές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, φαίνεται να ισχυροποιεί την επίδοση του στα καλωδιακά προϊόντα, καθώς η ζήτησή τους παραμένει ισχυρή.  Από την άλλη, οι εξασφαλισμένες παραγγελίες για μεγάλα έργα σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλα τα εργοστάσια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία ολόκληρου του τομέα.  Παράλληλα, η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη και η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να τροφοδοτήσουν έτι περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο.  Στα πλαίσια αυτά, η Ελληνικά Καλώδια απέκτησε βιομηχανική έκταση κοντά στο εργοστάσιο της Θήβας, που χρησιμοποιείτο προηγουμένως από εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και καλωδίων τηλεπικοινωνιών καθώς και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων.

Καθώς στους επόμενους μήνες ανατίθενται περισσότερα έργα, η Διοίκηση μένει προσηλωμένη τόσο στον έλεγχο του κόστους, όσο και στην επιλεκτική πραγματοποίηση επενδύσεων, εστιάζοντας πλέον κυρίως στη δυνατότητα επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο. Παράλληλα, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συνεργασία με την Ørsted για την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter array καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ.

Ο τομέας σωλήνων χάλυβα αφήνει πίσω το πρώτο δύσκολο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εστίασε στην εξασφάλιση της αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας και πλέον προσβλέπει σε θετικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τους τελευταίους μήνες διαμόρφωσε ένα σταθερό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που συνδυάζεται με ένα μείγμα έργων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους.  Καθώς οι συνθήκες της αγοράς βελτιώνονται, το ανεκτέλεστο μεγαλώνει, επιτρέποντας στην εταιρεία μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το επόμενο έτος.

Συνολικά, η Cenergy Holdings εξακολουθεί να επικεντρώνει την προσοχή της στην αύξηση της αξίας έναντι της αύξησης των πωλήσεων, ώστε να συνεχίσει να δημιουργεί κέρδη από τον ρόλο της ως «energy enabler» καθώς και από τις επενδύσεις της στις αναπτυσσόμενες αγορές της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.  Ο Όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί υπεύθυνα και βιώσιμα προς και με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις προστιθέμενης αξίας στο δυναμικά εξελισσόμενο οικοσύστημα της ενεργειακής μετάβασης.