"Βυθίζονται" οι αγορές στην Ευρώπη - "Ακροβατεί" στις 1.000 μονάδες το ΧΑ
"Βυθίζονται" οι αγορές στην Ευρώπη - "Ακροβατεί" στις 1.000 μονάδες το ΧΑ

"Βυθίζονται" οι αγορές στην Ευρώπη - "Ακροβατεί" στις 1.000 μονάδες το ΧΑ

Οι αγορές προσπαθούν να "αποκρυπτογραφήσουν" την εξαγορά της Credit Suisse και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.
RE+D magazine
20.03.2023

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αγορές σε Ασία και Ευρώπη στον απόηχο των εξελίξεων με την Credit Suisse.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε στην έναρξή του 1,4%, με τις τράπεζες να οδηγούν τις απώλειες σε βουτιά.

Λίγο μετά τις 11.00 ώρα Ελλάδας, στο Λονδίνο ο δείκτης Ftse100 σημείωνε απώλειες 1,04% στις 7.258 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρούσε 0,92% στις 14.632 μονάδες και στο Παρίσι ο Cac40 κινούνταν χαμηλότερα κατά 0,60% στις 6.883 μονάδες.

Απώλειες άνω του 1,15% κατέγραφαν την ίδια ώρα οι αγορές σε Μιλάνο και Ισπανία.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη προσπαθούν να "αποκρυπτογραφήσουν" την είδηση ότι η UBS συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνίστριά της Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ($3,2 δισ). Μετά την έκτακτη διάσωση, η συνδυασμένη τράπεζα θα έχει επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία $5 τρισ, σύμφωνα με την UBS.

Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν βουτιά 63% στην αρχή των συναλλαγών, ενώ η UBS υποχωρούσε 14%.

Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η εξαγορά είναι «ελκυστική» για τους μετόχους της UBS, αλλά ότι «όσον αφορά στην Credit Suisse, αυτή είναι μια έκτακτη διάσωση». «Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση από την Credit Suisse, καθώς αυτό που πυροδότησε τις τελευταίες εξελίξεις ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – που δεν αφορά στην UBS – η οποία έχει άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση», δήλωσε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank, σε σημείωμα που επικαλείται το Reuters.

Στην Αθήνα το ελληνικό χρηματιστήριο χάνει 0,44% "ακροβατώντας" στις 1.020 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 18 εκατ. Σημαντικό βάρος των απωλειών οφείλεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με "αρνητικούς πρωταγωνιστές" τις τράπεζες.