Η τρισδιάστατη εκτύπωση μεταπήδησε γρήγορα από τα ερευνητικά εργαστήρια σε έργα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αναμένεται να βοηθήσει ακόμα στην ανάπτυξη των πρώτων οικισμών στον Άρη και στη σελήνη. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, κατασκευαστικές εταιρείες επιζητούν την πρωτιά στην κατασκευή υποδομών και ακινήτων, με το ψηλότερο 3D printed κτίριο στον κόσμο να κατασκευάζεται ήδη στην Ελβετία.
Το έργο, που δεν έχει όνομα μέχρι στιγμής, θα βρίσκεται στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι το κτίριο θα έχει κυματιστό εξωτερικό και θα φτάσει το ύψος των εννέα μέτρων. Το μήκος του κτιρίου προβλέπεται να φτάσει τα 54 μέτρα, ενώ το πλάτος του θα είναι 11 μέτρα, καθιστώντας το το μεγαλύτερο 3D printed κτίριο στη Γηραιά Ήπειρο.
Η τεχνολογία για την 3D εκτύπωση προέρχεται από την εταιρεία COBOD, η οποία συμμετείχε επίσης στην κατασκευή του μεγαλύτερου τρισδιάστατου εκτυπωμένου κτιρίου στον κόσμο το 2021. Η έκθεση ανέφερε ότι το COBOD BOD 2 χρησιμοποιήθηκε για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενός διώροφου σπιτιού στην Αμβέρσα.
Η ίδια η κατασκευή είναι πλέον μια αρκετά απλή διαδικασία, με έναν εκτυπωτή που χρησιμοποιείται για την έκχυση ενός μείγματος τσιμέντου από ένα ακροφύσιο και χρησιμοποιεί στρώματα για την κατασκευή του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου. Ο χρόνος για την εκτύπωση αναμένεται να είναι 140 ώρες, μετά από τις οποίες τη σκυτάλη θα αναλάβουν τεχνικοί για να ολοκληρώσουν τις υπόλοιπες εργασίες, όπως τοποθέτηση θυρών, στέγης και καλωδίωσης.
Η κατασκευή αναμένεται να παράγει μόνο το 55% των εκπομπών άνθρακα που συνήθως συνοδεύουν μια κατασκευή με τσιμέντο Portland, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο πράσινο κτίριο. Αναμένεται επίσης να είναι ανακυκλώσιμη, αν και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες. Εκτιμάται ότι το κτίριο θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο, οπότε και θα φιλοξενήσει υποδομή cloud-computing.
Η σχεδιαζόμενη εμφάνιση του κτιρίου είναι μια επίδειξη του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης βελτιώνεται γρήγορα και μπορεί πλέον να προσφέρει αισθητικά σχέδια. Προσθέτοντας το πλεονέκτημα του γρήγορου χρόνου κατασκευής και της δυνατότητας κατασκευής μεγαλύτερων δομών, οδεύουμε σταθερά προς την εδραίωση της εν λόγω τεχνολογίας στον κατασκευαστικό τομέα.