ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας
ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας

ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάπτυξη εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν αμετάβλητες στο 3,2% φέτος.
Share Copy Link
RE+D magazine
22.07.2024

Αμετάβλητες στο 3,2% φέτος και ελαφρώς υψηλότερες στο 3,3 τοις εκατό για το επόμενο έτος, παραμένουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά με αρκετούς αστερίσκους καθώς υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές του Απριλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν αυξανόμενα σημάδια "παγώματος", ειδικά στην αγορά εργασίας, μετά από ένα ισχυρό 2023. Από την άλλη πλευρά η ζώνη του ευρώ, είναι έτοιμη να ανακάμψει μετά από μια σχεδόν σταθερή απόδοση πέρυσι.


Περαιτέρω προκλήσεις για τον αποπληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού υψηλότερα για ακόμη περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολική ανάπτυξη, με αυξημένη ανοδική πίεση στο δολάριο και επιβλαβείς επιπτώσεις στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τα αυξανόμενα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μερικών από αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποδεικνύουν τη σημασία των παγκόσμιων κραδασμών του πληθωρισμού -κυρίως των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων- στην ώθηση της αύξησης του πληθωρισμού και της επακόλουθης μείωσης του σε ένα ευρύ φάσμα χωρών.

Τα καλά νέα είναι ότι, καθώς υποχώρησαν οι πρωτοφανείς κρίσεις, ο πληθωρισμός μειώθηκε χωρίς ύφεση. Τα κακά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων έχει σχεδόν επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα σε πολλές χώρες, ενώ ο συνολικός πληθωρισμός όχι.


Δυστυχώς, η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής εκτείνεται πέρα ​​από τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ακολουθούν τώρα τον δικό τους δρόμο, επιβάλλοντας μονομερείς δασμούς ή μέτρα βιομηχανικής πολιτικής των οποίων η συμμόρφωση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμη. 

Το ατελές εμπορικό μας σύστημα θα μπορούσε να βελτιωθεί, αλλά αυτή η αύξηση των μονομερών μέτρων θα λειτουργήσει ανασταλτικά σε μια διαρκή και κοινή παγκόσμια ευημερία. 

Αν μη τι άλλο, θα στρεβλώσει το εμπόριο και την κατανομή των πόρων, θα τονώσει τα αντίποινα, θα αποδυναμώσει την ανάπτυξη, θα μειώσει το βιοτικό επίπεδο και θα καταστήσει δυσκολότερο τον συντονισμό πολιτικών που αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική μετάβαση.