Δύο νέα τοπόσημα αποκτά μέσα στο 2026 το λιμάνι του Πειραιά
Δύο νέα τοπόσημα αποκτά μέσα στο 2026 το λιμάνι του Πειραιά

Δύο νέα τοπόσημα αποκτά μέσα στο 2026 το λιμάνι του Πειραιά

Ολοκληρώνονται μέσα στο 2026 Νέο Δικαστικό Μέγαρο και Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων
Share Copy Link
RE+D magazine
18.02.2025

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά, ένα έργο που υλοποιεί η Dimand, και πρόκειται να είναι το πρώτο «πράσινο», μηδενικών εκπομπών δημόσιο κτίριο της χώρας και το πρώτο με πιστοποίηση LEED χρυσού επιπέδου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους, με εσωτερικό ακάλυπτο χώρο, θα περιλαμβάνει περισσότερες από 360 θέσεις στάθμευσης, θα εξυπηρετείται από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε όμορο οικόπεδο θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί νέα εσωτερική οδός ελεγχόμενης πρόσβασης για μεταγωγικά οχήματα και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το νέο δικαστικό Μέγαρο έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΣ.Π.Α. (Τσαγκαράτος Σπύρος) και θα εκτείνεται σε 41.000 τ.μ., ενώ από τα 17 στρέμματα του οικοπέδου τα πέντε έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Πειραιά για την κατασκευή πλατείας. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2026 και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Στο νέο δικαστικό μέγαρο θα στεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο. Θα φιλοξενεί 310 δικαστικούς και 565 διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ η πρόβλεψή του είναι για 1.200 θέσεις εργασίας.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν το εργοτάξιο του νέου Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ενώ παρακολούθησε παρουσίαση για το σχέδιο αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου.

Το νέο μουσείο που έχει σχεδιάσει η Tsolakis architects (Γιώργος Τσολάκης) καταλαμβάνει το κτιρίο των παλιών σιταποθηκών το εμβληματικό “SILO” και την επέκτασή του, μέσω της προσθήκης ενός νέου κτιρίου θα έχει συνολικό εμβαδόν 26.380 m2.

Το μουσείο θα φιλοξενήσει τα χιλιάδες εκθέματα της ενάλιας αρχαιολογίας, δημιουργώντας έναν μείζονα πολιτιστικό πόλο έλξης στον χώρο του ΟΛΠ. 

Το Μουσείο θα καλύπτει τη σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα, καλύπτοντας περίοδο μεγαλύτερη των 3.000 ετών, γεγονός που το καθιστά μοναδικό στον κόσμο, ενώ θα διαπραγματεύεται και το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της επίδρασής της στη θάλασσα. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υδάτινο στοιχείο και αμφιθέατρο, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει τη διατήρηση τοπόσημων του Πειραιά, όπως το ρολόι που βρίσκεται στην κορυφή τού υπό ανακατασκευή SILO, το οποίο έχει κατασκευαστεί το 1936.