Έκλεισε το mega deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις ΑΠΕ
Έκλεισε το mega deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις ΑΠΕ

Έκλεισε το mega deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τις ΑΠΕ

Σε Αραβικά χέρια η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή -
RE+D magazine
11.06.2024

Σε Αραβικά χέρια όπως όλα δείχνουν -εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων- περνά η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή.

Ειδικότερα, μετά από ένα μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων με ισχυρούς ομίλους στον ενεργειακό κλάδο ως φαίνεται η Masdar με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εξαγοράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά τα ποσοστά που κατέχουν στην Τέρνα Ενεργειακή η μητρική εταιρεία (37,3%), ο κ. Γιώργος Περιστέρης (11%), ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης (6%) αλλά και τα ποσοστά που κατέχουν στην εταιρεία διευθυντικά στελέχη, όπως ο CEO M. Μαραγκουδάκης.

Στην επόμενη φάση του "mega-deal" θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους στην τιμή στην οποία πούλησαν οι βασικοί μέτοχοι. 

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Μasdar έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2021 αναπτύσσοντας φωτοβολταϊκό 65MW μαζί με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, ενώ έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ το έργο μετατροπής του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί.

Τα μεγάλα έργα στο χαρτοφυλάκιό της

Η εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακή ανέρχεται στην παρούσα φάση σε 1.227 MW. Αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει υπό κατασκευή στην Ελλάδα 63MW φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025 με την επένδυση να ξεπερνά τα 370 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Τα έσοδα της Τέρνα Ενεργειακή ανήλθαν το 2023 σε 327,8 εκατ. ευρώ από 298 εκατ. ευρώ το 2022. Τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ ήταν 249,9 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του τομέα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων (διαχείριση απορριμμάτων και ηλεκτρονικό εισιτήριο) έφτασαν τα 31,4 εκατ. ευρώ και η κατασκευαστική δραστηριότητα σημείωσε έσοδα 46,5 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 178,4 εκατ από 164,7 εκατ ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 64,6 εκατ. έναντι € 69,7 εκατ. για το 2022, επηρεασμένα από υψηλότερες αποσβέσεις και χρηματοδοτικά έξοδα λόγω νέων επενδύσεων.

Η καθαρή δανειακή θέση διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα 817,9 εκατ. ευρώ με τον αντίστοιχο συντελεστή μόχλευσης (Net Debt/adj.EBITDA) να υποχωρεί στο 4,1x.