"Ειδικό βάρος" από την Ελλάκτωρ στη συμφωνία με την Trade Estates
"Ειδικό βάρος" από την Ελλάκτωρ στη συμφωνία με την Trade Estates

"Ειδικό βάρος" από την Ελλάκτωρ στη συμφωνία με την Trade Estates

Στόχος για τα επόμενα χρόνια η ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα των Παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Ανάπτυξης Ακινήτων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.09.2023

Στην κερδοφόρο ανάπτυξη των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων του ομίλου με έμφαση στη δημιουργία προβλέψιμων ταμειακών ροών και στην παραγωγή αξίας για τους μετόχους προσανατολίζεται ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Οπως ανέφερε ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO της Ελλάκτωρ κατά την ενημέρωση των αναλυτών της αγοράς ο όμιλος δίνει "βάρος" στην επίτευξη της συμφωνίας με την Trade Estates ΑΕΕΑΠ για το Smart Park που όταν και αν ολοκληρωθεί θα αποτελεί το δεύτερο μεγάλο deal του ομίλου μετά την συμφωνία με την Intrakat για την Ακτωρ. Το εμπορικό πάρκο που βρίσκεται σε έκταση 91 στρεμμάτων στα Σπάτα, έχει συνολική εκμισθώσινη επιφάνεια 53.000 τετραγωνικά μέτρα με την επισκεψιμότητα να καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 21% και τον κύκλο εργασιών των ενοικιαστών να κινείται ανοδικά κατά 27%.

Ο τομέας των ακινήτων είναι ο δεύτερος πιο κερδοφόρος του Ομίλου, με τριπλασιασμό κερδοφορίας κυρίως λόγω των πωλήσεων δύο οικοπέδων στη Ρουμανία. Η συνολική τιμή πώλησης ανήλθε στα €18,8 εκατ. και η συμφωνία έγινε μέσα στο β' τρίμηνο του έτους.

Υψηλή ρευστότητα

Ο όμιλος διαθέτει πλέον ίδια κεφάλαια ύψους €840 εκατ. και καθαρή ρευστότητα €180 εκατ. (εξαιρουμένης της παραχώρησης του Μορέα), καθιστώντας τον μια από τις πιο υγιείς επιχειρήσεις στο κλάδο των υποδομών της Ελλάδας. Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να δοθεί και το "πράσινο φως" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την πώληση της ΑΚΤΩΡ, η οποία ήδη έχει εκκινήσει τη Β’ φάση διερεύνησης της γνωστοποιηθείσας συναλλαγής. Με την υλοποίηση της συναλλαγής αυτής ο Όμιλος θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά του, έχοντας πλέον τη δυνατότητα, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.

Σχολιάζοντας την πορεία των έργων που διεκδικεί ο όμιλος ο κ. Μπουλούτας δήλωσε ότι έχει γίνει μία προσφυγή στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ, για τον οποίο η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τη Μ Παραχωρήσεων (Mytilineos). Πρόκειται για το έργο αξίας €1,75 δισ. που βρίσκεται πίσω από την παραχώρηση της Αττικής Οδού.