Ελπίδες για "αλλαγή σελίδας" στον Κινεζικό κλάδο ακινήτων
Ελπίδες για "αλλαγή σελίδας" στον Κινεζικό κλάδο ακινήτων

Ελπίδες για "αλλαγή σελίδας" στον Κινεζικό κλάδο ακινήτων

Ειρήνη Θεοφανίδου
18.11.2022

Ο Xi Jinping έχει προκαλέσει μερικές ευχάριστες εκπλήξεις στις αγορές από τότε που εξασφάλισε την τρίτη θητεία του ως ηγέτης της Κίνας τον περασμένο μήνα.

Μια από αυτές ήταν το σχέδιο τουλάχιστον 16 σημείων που προβλέπει την ενίσχυση του κλάδου των ακινήτων, ενός κλάδου που καταρρέει.

Στους επενδυτές αρέσει η πρωτοβουλία, η οποία, μεταξύ άλλων, προστατεύει τους developers «υψηλής ποιότητας» με μεγάλες πιστωτικές επεκτάσεις και το δικαίωμα πρόσβασης σε ορισμένα μεσεγγυητικά κεφάλαια που οι αγοραστές έχουν προπληρώσει για τα διαμερίσματά τους. 

Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο Global X MSCI Real Estate Κίνας εκτινάχθηκε κατά 1/3 την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας την απώλειά του από τις αρχές του έτους έως σήμερα σε μόλις 30%.

«Το πρώτο σκέλος του ράλι οφείλοταν σε συναισθηματικούς λόγους», λέει η Vivian Lin Thurston, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στην William Blair. «Για να ανέβεις από εδώ και πέρα πρέπει να δεις κάποια θεμελιώδη μακροοικονομική ανάκαμψη».

Αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει λίγο, δεδομένου του βάθους του "κενού" που έχει δημιουργηθεί στον κάδο. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά το ήμισυ εφέτος, αναφέρει η Thurston. Περισσότερα από τα μισά ομόλογα υψηλής απόδοσης σε δολάρια Κινέζων developers είναι στον... αέρα, προσθέτει ο Joyce Bing, διαχειριστής επενδύσεων με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Ατυχείς οικογένειες που πλήρωσαν για "γιαπιά" έχουν "παγώσει" τις υποθήκες σε σχεδόν 100 πόλεις.

Η εικόνα του κλάδου αλλά και της οικονομίας γενικότερα αναμένεται να ανακάμψει όταν η κυβέρνηση άρει τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης του Covid. Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων αντιμετωπίζουν μια νέα κρίση ρευστότητας: 72 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές υπεράκτιων ομολόγων στις αρχές του 2023, άλμα 35% από αυτό το τρίμηνο, συν διακανονισμούς με εργολάβους που παραδοσιακά λήγουν την Πρωτοχρονιά.

Η Κίνα οδεύει επίσης σε τέσσερις μήνες πολιτικής αναταραχής, σημειώνει ο Bing. Ενώ το Κογκρέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος εδραίωσε την υπεροχή του Χι, οι θέσεις που είναι κρίσιμες για την εφαρμογή της διάσωσης περιουσίας θα είναι προς όφελος μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι ο Xi θέλει να διαχειριστεί την πτώση για τον κινεζικό κλάδο ακινήτων, όχι να αποκαταστήσει την πρώην μεγάλη ανάπτυξή του. Μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αποθάρρυνση των «κερδοσκόπων» και στη μείωση των τιμών για τους «παραδοσιακούς» αγοραστές παραμένουν σε ισχύ.