Στη στέγαση ηλικιωμένων στρέφονται οι developers
Στη στέγαση ηλικιωμένων στρέφονται οι developers

Στη στέγαση ηλικιωμένων στρέφονται οι developers

Στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό των ηλικιωμένων που ζουν σε συγκροτήματα κατοικιών για την τρίτη ηλικία είναι κάτω από 1%
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
27.05.2025

Μέχρι το 2050, αναμένεται ότι ο κόσμος θα έχει 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους με ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, περισσότερο από το διπλάσιο αριθμό του 2021.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς οι κατοικίες ηλικιωμένων καλύπτουν σήμερα περίπου το 5% των ηλικιωμένων στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές όπως η Ευρώπη, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό των ηλικιωμένων που ζουν σε συγκροτήματα κατοικιών ηλικιωμένων είναι κάτω από 1%.

Η παροχή περισσότερων λύσεων στέγασης που επιθυμούν, χρειάζονται και μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι ηλικιωμένοι -με τρόπο που να είναι διαχειρίσιμος για τους κατασκευαστές και να προσελκύει τους επενδυτές- δεν είναι μια απλή προσπάθεια. Ωστόσο, εν μέσω μιας σειράς προκλήσεων, διακρίνονται ορισμένες μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τον κλάδο της στέγασης ηλικιωμένων που περιλαμβάνουν την υιοθέτηση της αλλαγής και την επένδυση σε καινοτόμες λύσεις.

Κάθε μία από αυτές τις ευκαιρίες μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση των ηλικιωμένων σε λύσεις που τους υποστηρίζουν καθώς μεγαλώνουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. 

Μία από τις κατακτήσεις της σύγχρονης εποχής είναι η αύξηση της ανθρώπινης μακροζωίας. Μεταξύ 1800 και 2017, το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής υπερδιπλασιάστηκε, από 30 χρόνια σε 73 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του McKinsey Health Institute, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι περνούν περίπου το 50% της ζωής τους με λιγότρο καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένου του 12% με κακή υγεία. Το μεγάλο προσδόκιμο ζωής σημαίνει ότι ορισμένες χώρες έχουν πλέον τεράστια ποσοστά πληθυσμού άνω των 65 ετών. Οι πληθυσμοί της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν 30%, 24% και 22% ποσοστά αντίστοιχα ηλικιωμένους. Στην Κίνα, ένα συγκριτικά μέτριο 14% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, αλλά, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει περίπου 198 εκατομμύρια ηλικιωμένους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 80% των ηλικιωμένων επιθυμούν να ζουν στα δικά τους σπίτια, με πολλούς να μετακινούνται σε λύσεις στέγασης για ηλικιωμένους μόνο σε σημείο απόλυτης ανάγκης. Αυτές οι προτιμήσεις είναι ακόμη πιο έντονες σε χώρες όπως η Νιγηρία και η Κίνα, όπου το 90% και το 96% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, αντίστοιχα, δηλώνουν ότι επιθυμούν να γεράσουν στο σπίτι τους. 

Το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο της στέγασης ηλικιωμένων είναι να εξυπηρετήσει το περίπου 95% των ηλικιωμένων παγκοσμίως που γερνούν αυτή τη στιγμή, βελτιώνοντας την καταλληλότητα των κατοικιών τους, ενώ η ψηφιοποίηση του κλάδου θα δώσει την δυνατότητα στους φορείς εκμετάλλευσης να δημιουργήσουν εμπορικά σήματα που σχετίζονται με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.