«Ένα μεγάλο εργοτάξιο» η Ελλάδα
«Ένα μεγάλο εργοτάξιο» η Ελλάδα

«Ένα μεγάλο εργοτάξιο» η Ελλάδα

"Με σύγχρονες υποδομές ενισχύουμε τη γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας" ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ.
RE+D magazine
24.06.2022

Ενα "μεγάλο εργοτάξιο" γίνεται και πάλι η Ελλάδα την ώρα που αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα όπως η γραφειοκρατία και η επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης και εκτέλεσης έργων.

Δίνοντας το περίγραμμα των έργων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης υπογράμμισε σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ ότι «ο ριζικός εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου «Μακεδονία», η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων του λιμανιού, τα έργα βιώσιμης κινητικότητας εντός της πόλης όπως το Μετρό και το Flyover και οι δεκάδες νέοι οδικοί άξονες και τα σιδηροδρομικά έργα στην περιφέρεια που ευνοούν την κινητικότητα προσώπων και εμπορευμάτων, συντείνουν όλα μαζί στη θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας, στην περιβαλλοντική συνοχή, στην εξωστρεφή αναδίπλωση της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας».

Ειδικά για το Μετρό επανέλαβε ότι παραμένει ενεργή η δέσμευση για ολοκλήρωση στο τέλος του 2023, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 θα στηθούν εργοτάξια για το FlyOver.

Τα έργα ΣΔΙΤ

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υφυπουργός Υποδομών σε δύο οδικά έργα ΣΔΙΤ των οποίων εγκρίθηκαν οι διαγωνισμοί από τη Διυπουργική Επιτροπή. «Στην ενότητα των έργων ΣΔΙΤ περιλαμβάνεται και το οδικό έργο Θεσσαλονίκη - Έδεσσα, έργο 360 εκατ. ευρώ και συνολικού μήκους 80χλμ., που θα φέρει κοντύτερα τη Θεσσαλονίκη και τις λιμενικές υποδομές με τις αγροτικές περιοχές και τα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας και εγκρίθηκε μαζί με το έργο του Δράμα - Αμφίπολη από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Επόμενη δέσμευση που υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς είναι η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου που «τις τελευταίες δεκαετίες είχε μείνει πίσω» όπως σχολίασε ο υφυπουργός Υποδομών και πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν η διαπίστωση η οποία μας οδήγησε στο να αναπτύξουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στη χώρα, ύψους 4 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι στη Βόρεια Ελλάδα».

Απαριθμώντας τα σημαντικά σιδηροδρομικά έργα ανέφερε ότι το μεγαλύτερο είναι η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Τοξότες συνολικού μήκους 206χλμ, και προϋπολογισμού 1,68 δισ. ευρώ, ενώ προχωρά το κρίσιμο έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το λιμάνι σε εμπορευματικό κόμβο μεταφορών και logistics στην Βόρεια Ελλάδα με άμεση θετική επίδραση και διείσδυση στις βαλκανικές και ευρωπαϊκές αγορές» εξήγησε ο κ. Καραγιάννης προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή η κατασκευή της οδικής σύνδεσης του 6ου προβλήματα με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό έχει ήδη ξεκινήσει μετά από δεκαετίες στασιμότητας».

Χαρακτήρισε και τα δύο έργα στρατηγικής σημασίας καθώς θα αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητες των συνδυασμένων μεταφορών αλλά και τη συνολική ανταγωνιστικότητα του λιμανιού της πόλης.

«Για χρόνια, στερεότυπα και ιδεοληψίες ποινικοποιούσαν την επιχειρηματικότητα και έθεταν εμπόδια στη δημιουργική συνεργασία με την Πολιτεία. Αυτό πλέον αποτελεί οριστικά παρελθόν» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υποδομών συμπληρώνοντας ότι «προωθούμε τον ανταγωνισμό σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, δημιουργούμε συνθήκες που ευνοούν και τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα».

Ταυτόχρονα, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και να αποτελέσουν παράδειγμα σε αυτή την εθνική προσπάθεια να εξέλθει η χώρα όρθια από αυτή τη μεγάλη κρίση.

«Αυτό αποτελεί το εθνικό σας καθήκον, διευρύνει την κοινωνική και ηθική σας αποδοχή και αποτελεί την καλύτερη και πλέον ηχηρή απάντηση σε όσους επί δεκαετίες στοχοποιούν άδικα την ελληνική επιχειρηματικότητα» επισήμανε ο κ. Καραγιάννης κλείνοντας.