Επαγγελματικά ακίνητα γονατίζουν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο
Επαγγελματικά ακίνητα γονατίζουν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο

Επαγγελματικά ακίνητα γονατίζουν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο

Η έκθεση της Standard Chartered στην κινεζική αγορά ακινήτων ανήλθε συνολικά στα $2,7 δισεκατομμύρια στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στυλιανή Ρουχωτά
27.10.2023

Η Standard Chartered, τράπεζα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στην Ασία, ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (statutory pretax) ύψους $633 εκατομμυρίων.

Ποσό δραματικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τα $996 εκατομμύρια που είχε ανακοινώσει ένα χρόνο νωρίτερα και τον μέσο όρο $1,41 δισεκατομμυρίων σύμφωνα με 16 εκτιμήσεις αναλυτών που συνέταξε η τράπεζα.

Οι μετοχές της στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν 5,5%, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση της ημέρας από τις 27 Μαρτίου. Ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η πτώση άγγιξε το 12.44%.

Η απομείωση πιστώσεων (Credit impairment) που ανακοίνωσε η βρετανική τράπεζα ανήλθε στα $294 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο του 2023, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση $62 εκατομμυρίων απο το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 και $148 εκατομμυρίων σε τριμηνιαία βάση.

Διττή η φύση των απωλειών

Κινεζικό CRE

Οι απομειώσεις στο τρίμηνο περιλαμβάνουν $186 εκατομμύρια που προκύπτουν από την έκθεση της τράπεζας στον κλάδο επαγγελματικών ακινήτων της Κίνας και $115 εκατομμύρια που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο Καταναλωτικών, Ιδιωτικών και Επιχειρηματικών Τραπεζικών δραστηριοτήτων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων το ποσοστό ζημιών από το χρόνο μέχρι την ημερομηνία ετησιοποιείται σε 20 μονάδες βάσης.

Η έκθεση της Standard Chartered στην κινεζική αγορά ακινήτων ανήλθε συνολικά στα $2,7 δισεκατομμύρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, μειωμένη κατά $200 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Κινεζικός τραπεζικός τομέας

Η Standard Chartered δέχτηκε επίσης πλήγμα $700 εκατομμυρίων από το μερίδιό της στην China Bohai Bank, το οποίο αντανακλά τα υποτονικά κέρδη στον δανειστή και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Η βαριά απώλεια στην Κίνα, όπου η Standard Chartered έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της επεκτατικής της στρατηγικής, υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο δανειστής να βελτιώσει τις αποδόσεις μέσω της έκθεσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε μια περίοδο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και διευρυνόμενης απώλειας δανείων.  

 standchart.jpg

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι κύρια πηγή εσόδων της Standard Chartered είναι η Ασία και ακολουθούν Αφρική & Μέση Ανατολή, Ευρώπη& Αμερική και λοιπές περιοχές. 

Στην Ευρώπη και Αμερική οι ζημιές για το τρίμηνο ανήλθαν σε $90 εκατομμύρια καθώς το εισόδημα μειώθηκε κατά 44%, αντανακλώντας το αυξημένο κόστος των αντισταθμίσεων εντός Treasury, ενώ η ισχυρή αύξηση των εσόδων από Τραπεζικές Συναλλαγές αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα χαμηλότερα έσοδα από τις χρηματιστηριακές αγορές. 

standchart2.jpg

Δείτε αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας εδώ.