Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ΧΡΩΠΕΙ
Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ΧΡΩΠΕΙ

Επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ΧΡΩΠΕΙ

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
25.01.2023

Μέσω συμβάσης παραχώρησης επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την δημιουργία «Κέντρου Καινοτομίας Πρότυπου Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας», στο πρώην Βιομηχανικό Συγκρότημα ΧΡΩ.ΠΕΙ. στο Δήμο Πειραιώς

Το Υπουργείο ενέκρινε την διενέργεια νέου ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 4413/2016 (Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης) και 3389/2005 (Α’ 232).

Η μεγάλη αύξηση στο κόστος κατασκευής η πολυπλοκότητα του έργου οδήγησαν σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το υπουργείο στην απόφαση, να αναλάβει το δημόσιο μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του έργου, με πιθανή ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα της «ΧΡΩΠΕΙ», που αγγίζει σε εμβαδόν τα 17.900 τετραγωνικά μέτρα, επί της Λεωφόρου Πειραιώς 62, αποχαρακτηρίστηκε από χώρος ανέγερσης «Δικαστικού Μεγάρου Πειραιώς» και παραχωρήθηκε η αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο υπό τη Διαχείριση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για 49 έτη, για τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας Πρότυπου Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας. 

Η επένδυση γι αυτό το μεγάλο έργο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα €100 εκατ. με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει το συνολικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας να το αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την α' φάση του διαγωνισμού μη δεσμευτικές προσφορές είχαν καταθέσει "μεγάλα ονόματα" του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου όπως η κοινοπραξία Dimand – Μυτιληναίου, η ΓΕΚ Τέρνα, η Άκτωρ και η Intrakat, με τη συμμετοχή φορέων καινοτομίας, το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, τη Mantis – Foundation, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και τη Factory International με έδρα το Λουξεμβούργο.