Οπως αναφέρει η ΕΚΤ «τα ανοίγματα δεν κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ των τραπεζών για παράδειγμα υπάρεχι μια σειρά από μικρότερες τράπεζες με μεγαλύτερα ανοίγματα» κι αυτό μπορεί να αυξήσει το «άγχος» στην αγορά. Οι ερευνητές επεσήμαναν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ένδειξη της επιδείνωσης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Η ΕΚΤ μελετά τους κινδύνους που ενέχει για τις τράπεζες η ύφεση του κλάδου εμπορικών ακινήτων (CRE) μετά από μια ύφεση που προκλήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η ρυθμιστική αρχή βρήκε ευρέως διαδεδομένα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δανειστές αποτιμούν τις εξασφαλίσεις που στηρίζουν τα δάνεια σε επιχειρηματικά ακίνητα, γεγονός που θα μπορούσε να τους οδηγήσει να υποτιμήσουν την ευαλωτότητά τους σε μια κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Ωστόσο, ο κλάδος είναι πιθανώς πολύ μικρός για να απειλήσει τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος, διαπίστωσαν οι αναλυτές στην εν λόγω μελέτη.
Στο "στόχαστρο" τα γραφεία
Η ΕΚΤ δημοσίευσε επίσης μια συνδεδεμένη μελέτη για τα κεφάλαια ακινήτων, τα οποία δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές για τα γραφεία στα χαρτοφυλάκιά τους αφού οι αξίες του εν λόγω τομέα υποχώρησε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν σπίτια και αποθήκες για να ανταποκριθούν στις εξαγορές. Αυτό τους άφησε ακόμη περισσότερο εκτεθειμένους στο πιο "ευάλωτο" κομμάτι του real estate. Ορισμένοι έχουν επίσης σκεφτεί να προσθέσουν μόχλευση για να αποφύγουν ανατιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων και πιθανές εσπευσμένες πωλήσεις, ανέφερε το Bloomberg News τον Ιούλιο.
Περίπου το 5,7% των δανείων σε αυτά τα επενδυτικά κεφάλαια σε ακίνητα έχουν ήδη επιδεινωθεί, σε σύγκριση με το 1,4% των δανείων που σχετίζονται με το CRE σε επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη μελέτη, επικαλούμενη στοιχεία της AnaCredit.
«Ο δανεισμός σε REIF εκθέτει τις τράπεζες σε απώλειες» όταν οι αγορές είναι πιεσμένες «και μπορεί να δημιουργήσει βρόχους ανάδρασης μεταξύ τραπεζών και αμοιβαίων κεφαλαίων, με τους κινδύνους να επιδεινώνονται από επικίνδυνες πρακτικές δανεισμού», σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να βρεθούν στο γάντζο για ζημιές, καθώς το 18% των δανείων τους προς τους REIF στην ευρωζώνη είναι ακάλυπτα, διαπίστωσαν οι αναλυτές.