Επιχειρεί ισορροπία η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ
Επιχειρεί ισορροπία η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ

Επιχειρεί ισορροπία η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ

Αλμα στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών ύστερα από την υποχώρηση του επιτοκίου έως το 6% μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
RE+D magazine
15.03.2023

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου μειώθηκε πρόσφατα στο 6,57%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Αυτό είναι χαμηλότερο από το 6,76% της Παρασκευής και το πρόσφατο υψηλό των 7,05% την περασμένη Τετάρτη.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ακολουθούν την απόδοση του 10ετούς Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό ενός μηνός ως απάντηση στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και της επακόλουθου ντόμινο στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Σε πραγματικούς όρους, για έναν αγοραστή που κοιτάζει ένα σπίτι 500.000 δολαρίων με προκαταβολή 20% σε σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών, η μηνιαία πληρωμή αυτή την εβδομάδα είναι 128 $ λιγότερο από ό,τι ήταν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο.

Τον Οκτώβριο, τα επιτόκια αυξήθηκαν πάνω από 7%, και αυτό ξεκίνησε την πραγματική επιβράδυνση στις πωλήσεις κατοικιών. Ωστόσο, τα επιτόκια άρχισαν να υποχωρούν τον Δεκέμβριο και πλησίασαν το 6% μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό προκάλεσε ένα εκπληκτικό μηνιαίο άλμα 8% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, το οποίο είναι το μέτρο της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών για τις υπογεγραμμένες συμβάσεις σε υπάρχουσες κατοικίες. Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, τις οποίες το Γραφείο Απογραφής μετρά με υπογεγραμμένες συμβάσεις, αυξήθηκαν επίσης πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο.