Ερευνα της Zillow: Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ "μαγνήτης αγοραστών" το 2023
Ερευνα της Zillow: Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ "μαγνήτης αγοραστών" το 2023

Ερευνα της Zillow: Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ "μαγνήτης αγοραστών" το 2023

Όλοι οι ερωτηθέντες είπαν ότι αναμένουν επιβράδυνση της τιμής των κατοικιών το 2023.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.09.2022

Οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές λένε ότι αναμένουν ότι η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ θα μετατραπεί σε "μαγνήτη" των αγοραστών έως το 2023.

Σύμφωνα με νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πλησιάζουν το 7%, αλλά οι τιμές των κατοικιών μειώνονται σιγά σιγά και τα αποθέματα είναι ακόμα περιορισμένα σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ωστόσο, η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ θα στραφεί προς όφελος των αγοραστών έως το τέλος του 2023, ανέφερε το 44% των 107 οικονομολόγων και ειδικών γύρω από το κομμάτι της κατοικίας που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από την εταιρεία ακινήτων Zillow.

Και το 12% εξ αυτών θωρεί ότι η αλλαγή θα γίνει νωρίτερα, δηλαδή μέσα στην εφετινή χρονιά. Πάντως ποσοστό, περίπου 45% των ερωτηθέντων από τη Zillow ανέφερε ότι οι αγοραστές θα πρέπει να περιμένουν ότι η αγορά θα μετατοπιστεί προς όφελος των αγοραστών το 2024 και μετά. Όλοι οι ερωτηθέντες είπαν ότι αναμένουν επιβράδυνση της τιμής των κατοικιών το 2023.

Ηδη σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ενωσης Μεσιτών έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια πιέσεων στις τιμές. Η μέση τιμή μιας (υφιστάμενης) κατοικίας στις ΗΠΑ ήταν $389.500 τον Αύγουστο, από $403.800 τον προηγούμενο μήνα. Οι περισσότεροι από τους ειδικοίς που συμμετείχαν στην έρευνα της Zillow σημείωσαν ότι οι αγορές που είναι πιο πιθανό να δουν τις τιμές των κατοικιών να μειώνονται το επόμενο έτος περιλαμβάνουν το Μπόις, το Ωστιν και το Ραλειγ. Το 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα γίνουν μειώσεις σε αυτές τις πόλεις. Σημειώνεται ότι είδαν τεράστιο άλμα στις πωλήσεις εν μέσω των πρώτων ημερών της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αγορές που είναι λιγότερο πιθανό να δουν τις τιμές των κατοικιών να μειώνονται το επόμενο έτος περιλαμβάνουν πόλεις της μεσοδυτικής περιοχής όπως το Κολόμπους, η Ινδιανάπολη και η Μινεάπολη, είπε η Zillow. Μόνο το 36% των ερωτηθέντων περίμενε ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν σε αυτές τις περιοχές τους επόμενους 12 μήνες. Ορισμένες αγορές στο νότο αναμένεται επίσης να δουν τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή, συμπεριλαμβανομένων των Ατλάντα, Νάσβιλ και Σαρλοτ, πρόσθεσαν οι ίδιοι. Μόνο το 44% είπε ότι ήταν πιθανές μειώσεις στις τιμές των κατοικιών.