Έρχονται κρίσιμα Roadshow με επενδυτές άνω των $30 τρισ. στο Λονδίνο
Έρχονται κρίσιμα Roadshow με επενδυτές άνω των $30 τρισ. στο Λονδίνο
  Data ΧΑ

Έρχονται κρίσιμα Roadshow με επενδυτές άνω των $30 τρισ. στο Λονδίνο

Ποιες εισηγμένες συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.
RE+D magazine
27.11.2023

Κρίσιμα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο την Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 2ου ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χ.Α, ενώ το παρών θα δώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την αυλαία του συνεδρίου, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση.

"Όπλο" της ελληνικής αποστολής για την προσέλκυση ξένων επενδυτών αποτελεί ασφαλώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την Ελλάδα ανεβαίνει από τη Β' Εθνική στην Α' Εθνική. 

Είναι πολύ σημαντικό γεγονός η λήψη της επενδυτικής βαθμίδας από μία σειρά οίκους: τον ιαπωνικό οίκο R&I, τους δύο κινεζικούς οίκους, την καναδική DBRS, τον γερμανικό οίκο Scope (που με απόφαση της ΕΚΤ εντάσσεται πλέον στους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει), και βέβαια την Standard & Poors που επίσης αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, ενώ επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να δώσει και Fitch, την 1η Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως τέσσερις από τους -πλέον- πέντε οίκους τους οποίους αναγνωρίζει η ΕΚΤ θα βαθμολογούν την Ελλάδα με investment grade ήδη από το 2023. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δημιουργεί ένα διαφορετικό επενδυτικό κοινό και για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και βάζει στην τελική ευθεία την αναβάθμιση της στις ανεπτυγμένες αγορές, πιθανόν το καλοκαίρι του 2024. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων καθώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα μπει στα τα ραντάρ μεγάλων μακροπρόθεσμων κεφαλαίων, για τα οποία τώρα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι επενδύσιμο.

Η ελληνική αποστολή θα επικεντρωθεί στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στην καλή εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο των τραπεζών, όσο και στην εμβληματική ιδιωτικοποίηση του "Ελ. Βενιζέλος", αλλά και στη διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ. Η συγκέντρωση ρευστότητας άνω των €8 δισ. στο placement του 20% της Εθνικής που κατείχε το ΤΧΣ αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για την αίσια έκβαση των απαιτητικών εγχειρημάτων διάθεσης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, του Ελ. Βενιζέλος και των ΕΛΠΕ. 

Οι εισηγμένες που συμμετέχουν στο roadshow του Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley στο Λονδίνο είναι οι εξής: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha, ΕΧΑΕ, EYΔΑΠ, Αustrian Card, Autohellas, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Ideal, Intrakat, Intralot, Lamda, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval, Optima, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο, ενώ θα συμμετέχει και η Τράπεζα Κύπρου.

XAA