Φεύγει από την Ρουμανία η OTP Bank
Φεύγει από την Ρουμανία η OTP Bank

Φεύγει από την Ρουμανία η OTP Bank

Στο πλαίσιο στρατηγικής της, για την εκποίηση μονάδων με μικρότερο μερίδιο αγοράς
RE+D magazine
13.02.2024

Η ουγγρικών συμφερόντων OTP - η οποία μετά από μια σειρά εξαγορών έχει καταστεί μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη - αποφάσισε να πωλήσει τη ρουμανική της δραστηριότητα στο πλαίσιο στρατηγικής της, για την εκποίηση μονάδων με μικρότερο μερίδιο αγοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι συνομιλίες μεταξύ της Banca Transilvania και της OTP ξεκίνησαν πέρυσι και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος τριμήνου (α´ τρίμηνο 2024), με την ουγγρική χρηματιστηριακή εταιρεία Concorde να αποτιμά τη συναλλαγή στα €350 εκατ.

Για την εξαγορά ενδιαφέρθηκαν μεταξύ άλλων και οι τράπεζες Unicredit, Raiffeisen Bank International, Erste, ωστόσο επί του παρόντος, οι συζητήσεις έχουν διατηρηθεί μόνο με την Banca Transilvania. Εάν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Banca Transilvania, η οποία είναι ήδη ηγέτης στη ρουμανική τραπεζική αγορά, θα έχει μερίδιο 22,55% και ενεργητικό στα 170 δισ. ευρώ. Επί του παρόντος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας (Σεπτέμβριος 2023), η Banca Transilvania έχει μερίδιο αγοράς σχεδόν 20% (19,91%) και η OTP Bank 2,64%. 

Η Banca Transilvania ανέφερε τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 συνολικό ενεργητικό 150,3 δισ. λέι, ενώ η OTP Bank κατέγραψε ενεργητικό 20 δισ. λέι την ίδια περίοδο. Στις επόμενες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Banca Comercială Română (BCR), με μερίδιο αγοράς 13,69% και συνολικό ενεργητικό 104,9 δισ. λέι το πρώτο εννεάμηνο του 2023, η BRD - Groupe Société Générale, με μερίδιο αγοράς 10,17% και συνολικό ενεργητικό 77 δισ. λέι, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι CEC Bank (9,51%) και Raiffeisen Bank (8,92%).

Σημειωτέον ότι η OTP Bank Romania είναι η τέταρτη τράπεζα που εξαγοράζει η Banca Transilvania σε λιγότερο από μια δεκαετία, αφού πρώτα εξαγόρασε τη Volksbank Romania (αυστριακών συμφερόντων, Οκτώβριος 2015), την Bancpost (ελληνικών συμφερόντων όμιλος Eurobank, Απρίλιος 2018) και την Idea Bank (πολωνικών συμφερόντων, Ιούνιος 2022). Παράλληλα αναφέρεται ότι, η Banca Transilvania εξαγόρασε αρχές του 2018 την μεγαλύτερη μολδαβική τράπεζα Victoriabank (η οποία Victoriabank ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου 2024 την εξαγορά της μολδαβικής - αυστριακών συμφερόντων - BCR Bank). 

Σημειώνεται ότι ποσοστό ύψους 9,7% και αξίας €58 εκατ. στην Banca Transilvania κατέχει η Τράπεζα Κύπρου/Bank of Cyprus από το 2009.