Φωτεινή εξαίρεση τα εμπορικά ακίνητα στο κινεζικό real estate
Φωτεινή εξαίρεση τα εμπορικά ακίνητα στο κινεζικό real estate

Φωτεινή εξαίρεση τα εμπορικά ακίνητα στο κινεζικό real estate

Κέρδη στα σταθερά έσοδα από μισθώματα για το α' εξάμηνο του έτους.
Ειρήνη Θεοφανίδου
13.09.2022

Ως "φωτεινή εξαίρεση" χαρακτηρίζουν οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων τα εμπορικά ακίνητα στο Κινεζικό real estate.

Οι αναλυτές και οι developers είπαν ότι τα γραφεία, οι αποθήκες και τα επιχειρηματικά πάρκα αποδεικνύονται ανθεκτικά και συνεχίζουν να αποδίδουν σταθερά έσοδα από ενοίκια, αν και με έκπτωση λόγω της χαμηλότερης ζήτησης.

Ο εισηγμένος στην αγορά του Χόνγκ Κονγκ όμιλος ακινήτων KWG Group Holdings, δήλωσε πρόσφατα ότι τα κέρδη από ενοίκια γραφείων και άλλων εμπορικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6% το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρόλο που τα έσοδα από την ανάπτυξη κατοικιών και τις πωλήσεις στην Κίνα είχαν μειωθεί σχεδόν 37% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. 

Ομοίως, ο όμιλος ακινήτων CIFI Holdings σημείωσε πτώση 23% σε ετήσια βάση στις πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα για το πρώτο εξάμηνο, αλλά ανέφερε αύξηση 69,5% στα έσοδα από επενδύσεις σε ακίνητα.

Τον Ιούλιο, η Hang Lung Properties του Χονγκ Κονγκ ανέφερε μια μικρή αύξηση στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, την οποία ο αντιπρόεδρος Adriel Chan χαρακτήρισε «ευχάριστη έκπληξη». Ενώ η εταιρεία ανέφερε χαμηλότερα έσοδα από εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία λόγω του lockdown πανδημίας, τα ενοίκια των πρώτων γραφείων αυξήθηκαν κατά 16%.

«Ο κλάδος των γραφείων τα πήγε εκπληκτικά καλά για εμάς. Τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των εσόδων μας στην ηπειρωτική Κίνα. Και ήταν πολύ ανθεκτικός. Γνωρίζω ότι δεν είχαν όλες οι εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων την ίδια εμπειρία. Και έτσι ναι, θα συνεχίσουμε να κοιτάμε τα γραφεία», είπε ο Chan στο «Squawk Box Asia» του CNBC στα τέλη Ιουλίου.

Η Hang Lung, η οποία επενδύει κυρίως σε εμπορικά ακίνητα στην ηπειρωτική Κίνα, είδε τα ποσοστά πληρότητας στους πύργους γραφείων της σε Wuxi, Kunming και Wuhan να συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ τα επίπεδα στη Shenyang και τη Σαγκάη παρέμειναν εν μέσω αμυδρά προοπτικών για νέες ενοικιάσεις.