Για δυνατούς λύτες η Ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων
Για δυνατούς λύτες η Ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Για δυνατούς λύτες η Ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Ποια η θέση των ακινήτων μετά την αναμενόμενη περαιτέρω πτώση των επιτοκίων.
Share Copy Link
RE+D magazine
25.11.2024

Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη φέρνουν αλλαγές στην αγορά ακινήτων, καθώς οι μειώσεις επιτοκίων και οι συνεχόμενες πολιτικές αναπροσαρμογές αναδιαμορφώνουν τη δυναμική της αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων, φέρνοντας το επιτόκιο στο 3,5%—το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2023. Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να πέφτει κάτω από τον στόχο του 2% τον Σεπτέμβριο (με τρέχουσα τιμή 1,8%), η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, φτάνοντας πιθανώς το 3% μέχρι το τέλος του έτους. 

Αυτές οι αλλαγές είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις αγορές στεγαστικών δανείων. Τα επιτόκια σε όλη την Ευρώπη μειώνονται, με αξιοσημείωτες μειώσεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου τα μέσα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί από τα προηγούμενα υψηλά του 3,6% και 4,5%, αντίστοιχα. Το ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον έχει επίσης τονώσει το ενδιαφέρον των αγοραστών. Οι διαδικτυακές αναζητήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 29% μετά τις αρχικές μειώσεις επιτοκίων στα μέσα του 2024.

Επενδύσεις και τάσεις της αγοράς

Τα χαμηλότερα επιτόκια ενθαρρύνουν τις διασυνοριακές επενδύσεις, με την Ευρώπη να διατηρεί τη θέση της ως κορυφαίος προορισμός για τα παγκόσμια κεφάλαια. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου 2024 αποκαλύπτουν αύξηση 22% από έτος σε έτος στη διασυνοριακή επενδυτική δραστηριότητα. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα ιδιωτικά κεφάλαια, το οποία αντιπροσωπεύουν το 27% του συνολικού όγκου των επενδύσεων με βασικούς τομείς όπως τα logistics και τα οικιστικά ακίνητα να εξακολουθούν να προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον.

Παρά τους θετικούς αυτούς δείκτες, οι αγορές πολυτελών κατοικιών στην Ευρώπη παρουσιάζουν βραδύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με τις παγκόσμιες τάσεις. Οι ετήσιες αυξήσεις τιμών για τα προνομιακά ακίνητα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις ήταν κατά μέσο όρο 0,8% στα μέσα του 2024, σε σύγκριση με 2,6% παγκοσμίως. Ωστόσο, πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Λισαβόνα και το Δουβλίνο ξεχωρίζουν με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 4,5%, υπογραμμίζοντας τις ποικίλες περιφερειακές επιδόσεις στην Ευρώπη.

Αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές και οι προκλήσεις

Οι κυβερνητικές πολιτικές επηρεάζουν επίσης τις αγορές ακινήτων. Αλλαγές όπως οι αυστηρότεροι κανονισμοί της Golden Visa στην Ελλάδα οι φορολογικές προσαρμογές στη Γαλλία και την Ιταλία καθώς και οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του θέματος της  οικονομικής προσιτότητας των κατοικιών και του υπερτουρισμού αναδιαμορφώνουν το τοπίο. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις από το 2028 και η Ελλάδα έχει εισαγάγει προσωρινή απαγόρευση νέων αδειών για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σε κεντρικές περιοχές. 

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα επιταχυνθεί από 0,8% το 2024 σε 1,2% το 2025. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες αλλαγές σε θέματα πολιτικής και οι περιφερειακές ανισότητες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της τοπικής ανάλυσης κάθε αγοράς και της ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού.

Πηγή: Knight Frank