Γιατί οι αγοραστές κατοικιών στις ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν τους επόμενους έξι μήνες
Γιατί οι αγοραστές κατοικιών στις ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν τους επόμενους έξι μήνες

Γιατί οι αγοραστές κατοικιών στις ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν τους επόμενους έξι μήνες

Ακόμη και αν η αγορά βρίσκεται σε ύφεση.
Ειρήνη Θεοφανίδου
12.09.2022

Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 30 ετών κοντά στο 6%; Δεν πειράζει ορισμένοι αγοραστές κατοικιών εξακολουθούν να σχεδιάζουν να επενδύσουν μέσα στο επόμενο 6μηνο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Realtor.com.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα σχεδόν το 46% των μελλοντικών αγοραστών κατοικιών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν και να επενδύσουν τους επόμενους έξι μήνες, ακόμη και αν και οι φόβοι για ύφεση επιβαρύνουν την αγορά ακινήτων. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του Ιουλίου του 2019.

Αυτό συμβαίνει επίσης παρά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, και καθώς οι υψηλές τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να διατηρούνται. Τα στοιχεία από την έρευνα δείχνουν ότι «ορισμένοι αγοραστές κατοικιών έχουν καλύτερες πιθανότητες να βρουν ένα σπίτι εντός του προϋπολογισμού», δήλωσε η Danielle Hale, επικεφαλής οικονομολόγος στο Realtor.com με τα αυξανόμενα επίπεδα αποθεμάτων και τις επιλογές που είναι διαθέσιμες σε μικρότερες και πιο αγροτικές αγορές. 

Σύμφωνα με την Realtor.com οι δύο στους πέντε αγοραστές πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Ωστόσο, το 42% δήλωσε ότι η ύφεση δεν θα έχει «καμία επίδραση» στην απόφασή τους να αγοράσουν ένα σπίτι. Στην πραγματικότητα, περίπου το 27% των αγοραστών είναι πιο πιθανό να αγοράσουν τη νέα τους κατοικία εν μέσω ύφεσης. Αυτό είναι υψηλότερο από  πέρυσι όπου διαμορφώνονταν στο 24,7%.

Αλλά η αγορά αποτελείται επίσης από αγοραστές που είναι πολύ τρομαγμένοι από τις τρέχουσες συνθήκες. Το μερίδιο των αγοραστών που λένε ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αγοράσουν τώρα εν μέσω ύφεσης αυξήθηκε από 5% πέρυσι σε 6,5% εφέτος.

Εμφανίζονται ενδείξεις ότι η αγορά ανατρέπεται προς όφελος των αγοραστών: Λιγότεροι αγοραστές υπερβαίνουν τις αρχικές προσφορές, πέφτοντας από το ανώτατο όριο τον Απρίλιο του 12,6% στο 9,4% τον Ιούλιο.

«Το μερίδιο των αγοραστών που αναφέρουν ότι έχουν υπερπροσφορές για ένα ακίνητο έχει μειωθεί καθώς η αγορά έχει αρχίσει να διορθώνεται», ανέφερε η Realtor.com. Περίπου οι μισοί αγοραστές δήλωσαν επίσης ότι αναζητούν κατοικία σε μια μικρότερη πόλη ή μια αγροτική περιοχή.