Γραφεία υψηλών προδιαγραφών ετοιμάζει η ΤΕΡΝΑ για το ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι
Γραφεία υψηλών προδιαγραφών ετοιμάζει η ΤΕΡΝΑ για το ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι

Γραφεία υψηλών προδιαγραφών ετοιμάζει η ΤΕΡΝΑ για το ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι

Το έργο που "τρέχει" η Τέρνα θα αγγίξει τα €43 εκατ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.11.2023

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες για την αξιοποίηση του οικοπέδου ιδιοκτησίες του ΤΕΕ στο "Δαχτυλίδι".

Με την αγορά ακινήτων να ζητά "απεγνωσμένα" γραφεία Α κατηγορίας, αναμένεται η αξιοποίηση ενός σημαντικού οικοπέδου, ιδιοκτησίας του ΤΕΕ, το οποίο βρίσκεται μπροστά από το Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι και χρησιμοποιείται επί σειρά ετών ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης. 

Η αξιοποίηση μέσω αντιπαροχής του ακινήτου με εμβαδόν 9.066,803 τ.μ. επί των οδών Λ. Κηφισίας, Διστόμου, Αλαμάνας και Αττικής Οδού, στο Δήμο Αμαρουσίου (Κόμβος Δαχτυλίδι), θα γίνει με αποκλειστική χρηματοδότηση του αναδόχου δηλαδή της "Di TERNA" (η οποία ανήκει κατά 100% στην Τέρνα ΑΕ) και ως εργολαβικό αντάλλαγμα προσφέρεται στον ανάδοχο αντιπαροχή η οποία σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού έφτανε σε ποσοστό  35,45% . Σκοπός της συμφωνίας είναι η ανέγερση κτιρίου γραφείων και νέων υποδομών ποιοτικών προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα €43 εκατ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ered, στο οικόπεδο αυτό θα κατασκευασθούν δύο όγκοι κτιρίων ανεξάρτητοι μεταξύ τους με κοινούς χώρους στάθμευσης σε δυο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων.

Στη στάθμη του Α’ υπογείου, εντός του περιγράμματος των δύο κτιρίων θα πρέπει να προβλεφθούν οι εξής κοινόχρηστες λειτουργίες του ΤΕΕ:

α) Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων/αμφιθέατρο 200 ατόμων ή οποία θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για συνέδρια, συσκέψεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.

β) Χώρος βιβλιοθήκης , επιφανείας τουλάχιστον 180τ.μ.

Στους υπέργειους χώρους του κτιρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί βιοκλιματικός σχεδιασμός με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση συμβατικής ενέργειας.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις απαιτήσεις του σύγχρονου βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ όλη η μελέτη και η κατασκευή θα βασιστεί στις κατευθύνσεις του Leed ώστε να επιτύχει LEED GOLD certification ή ανώτερο.