Η Blackstone χτίζει μια αυτοκρατορία από Κέντρα Δεδομένων
Η Blackstone χτίζει μια αυτοκρατορία από Κέντρα Δεδομένων

Η Blackstone χτίζει μια αυτοκρατορία από Κέντρα Δεδομένων

Αποτελεί το επόμενο μεγάλο "στοίχημα" για τον επενδυτικό όμιλο.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.01.2024

Τεράστιους γερανούς αντικρίζει κάποιος που περνά έξω από έναν αυτοκινητόδρομο στο Φοίνιξ της Αριζόνα, σε μια έκταση μεγαλύτερη από 60 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ σχεδόν 50 χιλιόμετρα μακριά, οι μηχανικοί σχεδιάζουν ένα άλλο συγκρότημα, περίπου τρεις φορές το αποτύπωμα του Mall of America.

Εάν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, και οι δύο τοποθεσίες θα φιλοξενούν χιλιάδες υπολογιστές που θα διαχειρίζονται "βουνά" από δεδομένα, τροφοδοτούμενοι από την ενέργεια που απαιτείται για εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια.

Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο "στοίχημα" του επενδυτικού ομίλου Blackstone στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. 

Μετά την εξαγορά $10 δισ. της εταιρείας διαχείρισης κέντρων δεδομένων QTS το 2021, ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος στον κόσμο τροφοδοτεί την ταχεία ανάπτυξη σε έναν από τους κορυφαίους ιδιοκτήτες τεχνολογικών κολοσσών χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη τεράστιων δομών. 

Αποτελεί μέρος του σχεδίου της Blackstone για ακίνητα, το μεγαλύτερο κομμάτι της αυτοκρατορίας του $1,52 τρισ. Η εταιρεία προσδιορίζει όπου υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για ακίνητα, αλλά είναι πολύ λίγα για να καλύψει τη ζήτηση. Στη συνέχεια κατευθύνει δισεκατομμύρια δολάρια επενδυτών για να χτίσει περιουσιακά στοιχεία που είναι έτοιμοι να κερδίσουν μεγάλα ενοίκια και μερίδιο αγοράς, μια κίνηση που έχει αναπτύξει σε όλες τις κατηγορίες του real estate από αποθήκες έως σπίτια.

Σε αυτή την περίπτωση η έλλειψη εντοπίζεται στα Data Centers. Σε κτίρια δηλαδή που απαιτούνται για τη διατήρηση της ψηφιακής λειτουργίας της σύγχρονης ζωής. Με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, οι Meta και οι Microsoft βασίζονται ολοένα και περισσότερο σε ιδιοκτήτες για τη λειτουργία μηχανών που εκπαιδεύουν το λογισμικό να προβλέπει μοτίβα από έναν κατακλυσμό κειμένου, εικόνων και βίντεο. Η Blackstone λέει τώρα ότι το QTS θα μπορούσε να είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της. Η QTS έχει $15 δισ. σε ακίνητα προς ανάπτυξη, από $1 δισ κατά τη στιγμή της απόκτησής της από τον επενδυτικό όμιλο. Μάλιστα έχει γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος χωρητικότητας μισθωμένων data centre της Βόρειας Αμερικής με βάση συμβόλαιο μεγαβάτ, αφού κατέλαβε την 4η θέση μόλις πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία datacenterHawk.