Η Ελλάδα στις καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση
Η Ελλάδα στις καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση

Η Ελλάδα στις καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση

"Πρωταγωνιστεί" λόγω του χαμηλού κόστους, του κλίματος, του φαγητού, του πολιτισμού αλλά και του προγράμματος "Golden Visa".
Ειρήνη Θεοφανίδου
05.02.2024

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του περιοδικού CEOWORLD με τίτλο «Global Expat Retirement Index 2024 Survey», η Ελλάδα βρίσκεται στις 5 κορυφαίες χώρες για συνταξιοδότηση ομογενών το 2024.

Αυτή η λίστα καλύπτει τις χώρες με την πιο σταθερή συνταξιοδότηση για εκείνους που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν στο εξωτερικό. 

Το CEOWORLD είναι ένα επιχειρηματικό περιοδικό για άτομα υψηλής καθαρής αξίας και η κατάταξη αποφασίστηκε με βάση έναν συνδυασμό τοπικής φιλικότητας, υγειονομικής περίθαλψης, ευκολίας εγκατάστασης, πολιτισμού, επιλογών φαγητού, πολιτιστικών εκδηλώσεων και πολλά άλλα. 

Στην κατάταξη η Ελλάδα κατέλαβε την 5η θέση σε 50 χώρες της λίστας, λαμβάνοντας βαθμολογία 95,07. Οι μόνες χώρες που κατατάχθηκαν υψηλότερα από την Ελλάδα ήταν η Ταϊβάν, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μεξικό. Μετά την Ελλάδα έρχονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Η Ελλάδα κατέλαβε υψηλή θέση επειδή είχε καλές επιδόσεις ως προς την τοπική φιλικότητα, το χαμηλό κόστος ζωής και την τοπική ποιότητα ζωής. Συνολικά, η χώρα αποδείχθηκε ότι είναι 35% φθηνότερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υψηλή ποιότητα ζωής είναι δυνατή για περίπου $2000 το μήνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση.

retirement2024.png

Εκτός από την παραπάνω έκθεση η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε και πάλι ως ένα από τα 10 καλύτερα μέρη στον κόσμο για συνταξιοδότηση, αυτή τη φορά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Συνταξιοδότησης 2024, που δημοσιεύει η International Living ετησίως. Η εν λόγω έκθεση δείχνει ότι η στέγαση στην Ελλάδα είναι έως και 75% φθηνότερη από τις αντίστοιχες τιμές των ΗΠΑ. Μια γυναίκα που πρόσφατα μετακόμισε στη Σύρο με τον σύζυγό της είπε ότι «Επιλέξαμε την Ελλάδα γιατί είναι μια από τις λίγες χώρες με επιλογή Golden Visa με βάση το ακίνητο αντί για μια μεγάλη επένδυση σε μια επιχείρηση. Αυτό συν οι θερμότεροι χειμώνες είχαν σαν αποτέλεσμα την επιλογή μας». Σημείωσε επίσης το εξαιρετικό κλίμα και την άνεση της μικρής απόστασης από τη θάλασσα - κάτι που δεν είχαν στην Αμερική.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το 2023, η Ελλάδα έλαβε επίσης υψηλή αναγνώριση ως η πιο προσιτή χώρα για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου για συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τον βρετανικό όμιλο Reassured. Η Blacktower Financial Management κατέταξε επίσης την Ελλάδα στην 8η θέση στις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες για συνταξιοδότηση.