Η γερμανική οικοδομή καταρρέει - και μπορεί να παρασύρει και την οικονομία
Η γερμανική οικοδομή καταρρέει - και μπορεί να παρασύρει και την οικονομία

Η γερμανική οικοδομή καταρρέει - και μπορεί να παρασύρει και την οικονομία

Χάνεται ο στόχος για ανάπτυξη 400.000 νέων κατοικιών ετησίως στη χώρα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
15.11.2023

Ο Γερμανός Όλαφ Σολτς έβαλε στο πρόσφατο παρελθόν στόχο την ανάπτυξη 400.000 νέων κατοικιών ετησίως, ακόμη και πριν γίνει καγκελάριος, όμως δύο χρόνια μετά, η γερμανική οικοδομή μοιάζει να καταρρέει, ασκώντας έντονες πιέσεις τόσο στον δυσπρόσιτο στόχο του, όσο και στη συνολική οικονομία της χώρας.

Οπως αναφέρει το CNBC σε σχετικό δημοσίευμα οι εταιρείες ακυρώνουν κατασκευαστικά έργα κυρίως οικιστικά, οι αριθμοί παραγγελιών συρρικνώνονται και οι προοπτικές για τον κλάδο φαίνονται ζοφερές, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω από το 22% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν την ακύρωση έργων κατασκευής κατοικιών στη Γερμανία τον Οκτώβριο, καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ. 

Εν τω μεταξύ, το 48,7% δήλωσε ότι υπήρχε έλλειψη παραγγελιών - σε σύγκριση με 46,6% τον προηγούμενο μήνα και 18,7% ένα χρόνο νωρίτερα. Οι προσδοκίες για τον κλάδο των κατοικιών έπεσαν σε αυτό που το Ifo περιέγραψε ως «εξαιρετικά χαμηλό» επίπεδο. Και αυτό δεν είναι το μόνο σύνολο δεδομένων που προκαλεί ανησυχίες στην αγορά.

Η πιο πρόσφατη έρευνα του δείκτη PMI κατασκευών για τη Γερμανία από την Commercial Bank του Αμβούργου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι ετών στο 38,3, η οποία επίσης σημείωσε πτώση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. «Τα πράγματα συνεχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο στον κατασκευαστικό κλάδο της Γερμανίας και ειδικά ο τομέας της στέγασης είναι το επίκεντρο της ύφεσης, με ιλιγγιώδη ταχύτητα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα.

Λιγότερες οικοδομικές άδειες

Την ίδια ώρα "αδύναμη" εικόνα εμφανίζουν και τα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, εκδόθηκαν 28,3% λιγότερες οικοδομικές άδειες σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Μόλις 175.500 άδειες εκδόθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του έτους, δείχνουν τα στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να χάσει τελικά τον στόχο της για 400.000 νέες κατοικίες ετησίως. Λιγότερο από 250.000 είναι πιθανό να κατασκευαστούν εφέτος, δήλωσε στο CNBC ο Carsten Brzeski, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας και επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στην ING.