Η σταθερή βελτίωση στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις παίζει καθοριστικό ρόλο στη θετική αυτή εξέλιξη, με περισσότερους από τους μισούς επιχειρηματίες να δηλώνουν πως πλέον η άντληση κεφαλαίων δεν αποτελεί σοβαρό εμπόδιο. Σε προηγούμενες μετρήσεις, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 20%, γεγονός που αποτυπώνει καθαρά τη μεταστροφή του κλίματος.
Παράλληλα, η αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταφράζεται σε πράξη, καθώς οι Έλληνες ξενοδόχοι εκδηλώνουν έντονη πρόθεση για αύξηση των προσλήψεων – την υψηλότερη στην Ευρώπη – ενώ παράλληλα επενδύουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στην εκπαίδευση του προσωπικού. Ειδικότερα, η εστίαση στο ανθρώπινο δυναμικό φαίνεται να αποτελεί στρατηγική επιλογή, καθώς αναγνωρίζεται ως θεμέλιο της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
Υιοθέτηση τεχνολογίας
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται πλέον και η τεχνητή νοημοσύνη. Παρότι το κόστος εφαρμογής παραμένει υψηλό και λειτουργεί αποτρεπτικά για δύο στους τρεις ξενοδόχους, η πλειοψηφία αναγνωρίζει τα οφέλη της, ιδίως στον τομέα του marketing και της επικοινωνίας με τους επισκέπτες. Η θετική στάση απέναντι στη νέα τεχνολογία φανερώνει μια ώριμη και εξελισσόμενη αγορά, πρόθυμη να ενσωματώσει καινοτομίες που ενισχύουν την εμπειρία του πελάτη.
Η γενικότερη αισιοδοξία επιβεβαιώνεται και από το εντυπωσιακό 85% των Ελλήνων ξενοδόχων που αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Αυτό συμβαδίζει με τις ευρύτερες τάσεις στην Ευρώπη, όπου παρά τη σχετική επιβράδυνση μετά την περίοδο των «revenge travels», η πλειοψηφία των επιχειρήσεων – είτε πρόκειται για μεγάλες αλυσίδες, είτε για ανεξάρτητα ή εναλλακτικά καταλύματα – διατηρεί σταθερή επενδυτική διάθεση. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, βέβαια, συνεχίζουν να προηγούνται σε όλους σχεδόν τους δείκτες – από την οικονομική επίδοση μέχρι την τιμολογιακή στρατηγική – ενώ απολαμβάνουν σταθερά μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις, διατηρώντας έτσι το διαχρονικό «χάσμα» μεταξύ των τύπων καταλυμάτων.
Επικράτηση των αλυσίδων σε όλες τις κλίμακες έναντι των ανεξάρτητων ξενοδοχείων και των εναλλακτικών καταλυμάτων
Εποχικότητα και πιέσεις κόστους
Η διαχείριση της εποχικότητας και του κόστους παραμένει σημαντική πρόκληση. Πάνω από το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο προσφέρει εποχιακές εκπτώσεις ή προσαρμόζει τις τιμές του με σκοπό να προσελκύσει πελάτες σεπεριόδους χαμηλής ζήτησης. Την ίδια στιγμή, αρκετοί καταφεύγουν σε αύξηση των τιμών ή σε επιπλέον χρεώσεις για να αντισταθμίσουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, επιλέγοντας ευέλικτες τιμολογιακές στρατηγικές για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους.