Η Moody’s αναβαθμίζει το αξιόχρεο πέντε ελληνικών τραπεζών
Η Moody’s αναβαθμίζει το αξιόχρεο πέντε ελληνικών τραπεζών

Η Moody’s αναβαθμίζει το αξιόχρεο πέντε ελληνικών τραπεζών

Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε Ba3 από Β2, της Alpha Bank σε Β1 από Β2 και της Τράπεζας Πειραιώς σε Β2 από Β3.
RE+D magazine
31.03.2022

Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων πέντε ελληνικών τραπεζών αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's ενώ διατήρησε θετικές τις προοπτικές του.

Η Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε Ba3 από Β2, της Alpha Bank σε Β1 από Β2 και της Τράπεζας Πειραιώς σε Β2 από Β3.

Οι προοπτικές για το αξιόχρεο και των τεσσάρων παραπάνω τραπεζών παραμένουν θετικές. Ο Moody' s αναβάθμισε και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Attica Bank σε Caa2 από Caa3, με θετικές από σταθερές προοπτικές.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Caa2, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές.

Ο Moody's αναφέρει ότι οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν από:

1) Τις ενισχυμένες συνθήκες στη χώρα όσον αφορά τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση που οδήγησαν τον οίκο να αναβαθμίσει το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας σε ‘Weak +' από ‘Weak', το οποίο άσκησε ανοδική πίεση στις βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις όλων των τραπεζών,

2) Τη βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορίας από επαναλαμβανόμενες πηγές που κατέγραψαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2021, λόγω των καλύτερων λειτουργικών και πιστωτικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης εφαρμογής των σχεδίων μετασχηματισμού τους και

3) Η αναβάθμιση της Attica Bank καθοδηγήθηκε κυρίως από την πρόσφατη αύξηση του κεφαλαίου της.

Το θετικό αξιόχρεο αντανακλά την προσδοκία του Moody's ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό προφίλ τους κατά τους επόμενους 12-18 μήνες και ότι είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τα όποια νέα προβληματικά δάνεια θα προκύψουν ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού και των πρόσφατων πληθωριστικών πιέσεων.

Οι βελτιωμένοι θεσμοί και η ισχύς της διακυβέρνησης λαμβάνουν υπόψη την αξιολόγηση του οίκου για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής και της μακροοικονομικής πολιτικής. Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδα έχουν τεθεί σε μία πολύ ισχυρότερη βάση τα τελευταία αρκετά χρόνια, με συνεχή και αυξανόμενα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό από το 2016 έως το 2019 και πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Moody's.

Ο οίκος σημειώνει επίσης τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στην Ελλάδα, η οποία αντανακλάται στη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων του τραπεζικού συστήματος.