Η συμφωνία πώλησης της Μπουτάρης στην Premia
Η συμφωνία πώλησης της Μπουτάρης στην Premia

Η συμφωνία πώλησης της Μπουτάρης στην Premia

Με την συμφωνία, που τελεί υπό την αίρεση επικύρωσης από το Πρωτοδικείο Βέροιας, ρυθμίζεται το σύνολο υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιριών της Μπουτάρης, ύψους €74 εκατ.
RE+D magazine
01.04.2022

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την οινοποιητική του Κωνσταντίνου Μπουτάρη και τους πιστωτές της ανακοίνωσε πριν από λίγο η Premia Properties.

Η συμφωνία, που τελεί υπό την αίρεση επικύρωσης από το Πρωτοδικείο Βέροιας, ρυθμίζει το σύνολο υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιριών της Μπουτάρης, ύψους 74 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 35 εκατ. τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. σε τρίτους.

Το συνολικό τίμημα για ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 15,5 εκατομμύρια μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. 

Η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα “δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία σε όλους τους επενδυτές”.

Η Premia συμμετέχει ως επενδυτής για την ακίνητη περιουσία, ενώ η STERNER STENHUS GREECE (SSG) Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ, θυγατρική της STERNER STENHUS GREECE AB – του μεγαλύτερου μετόχου της Premia – συμμετέχει ως επενδυτής και θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.

Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία μετά την επικύρωση της εξυγίανσης θα ξεκινήσει με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και δεν θα έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο ελληνικό δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα εταιρεία θα απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού της Μπουτάρης. Στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τμ (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη.

Ορισμένα ακίνητα όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού. Το επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο brand BOUTARI, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Ο Ηλίας Γεωργιάδης, πρόεδρος της Premia Properties & διευθύνων Σύμβουλος της STERNER STENHUS Holding δήλωσε: «Με την επένδυση στην εταιρεία Μπουτάρης η οποία λειτουργεί για πάνω από 140 χρόνια, ανοίγονται οι δυνατότητες για την εξυγίανση και την μελλοντική ανάπτυξη μιας ιστορικής επιχείρησης. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν τόσο οι παραγωγικές δυνατότητες όσο και η τεχνογνωσία και η εμπειρία που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ώστε τα προϊόντα της να απολαμβάνονται από περισσότερους καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, διευθύνων σύμβουλος της BOUTARI Holding δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς για την συνεργασία με τον σουηδικό όμιλο STERNER STENHUS καθώς μας δίνεται η δυνατότητα μιας υγιούς ανάπτυξης της ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ η οποία είναι συνώνυμο της ποιότητας στον χώρο της οινοποιίας στην Ελλάδα και στην συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή»