ΗΠΑ: Στροφή στην πυρηνική ενέργεια και νέα έργα έως το 2030
ΗΠΑ: Στροφή στην πυρηνική ενέργεια και νέα έργα έως το 2030

ΗΠΑ: Στροφή στην πυρηνική ενέργεια και νέα έργα έως το 2030

Νέες τεχνολογίες και μικροί αντιγραστήρες υποστηρίζουν τη στροφή στην πυρηνική ενέργεια. Σε τροχιά υλοποίησης τα πρώτα έργα.
Share Copy Link
RE+D magazine
08.07.2025

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιταχύνουν την επιστροφή τους στην πυρηνική ενέργεια, με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο Donald Trump να θέτει ως στόχο τον τετραπλασιασμό της πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2050, μέσω εκτελεστικών εντολών που διευκολύνουν την αδειοδότηση, επιταχύνουν την ανάπτυξη και διευρύνουν τη χρήση πυρηνικών στα πλαίσια της κρατικής πολιτικής.

Στην καρδιά της προσπάθειας βρίσκεται ο ιδιωτικός τομέας. Μια εταιρεία από τη Φλόριντα μπαίνει δυναμικά στον πυρηνικό τομέα, με στόχο την ανάπτυξη δέκα μικρών modular αντιδραστήρων (SMR 300), συνολικής ισχύος 10 GW, εγκατεστημένων σε τέσσερις έως έξι προϋπάρχουσες ή νέες τοποθεσίες. Το πρώτο πιλοτικό έργο, γνωστό ως "Mission 2030" της Holtec International, περιλαμβάνει την επανεκκίνηση του κλειστού σταθμού Palisades στο Michigan, με αναμενόμενη εμπορική λειτουργία έως το 2030 — μαζί με τουλάχιστον δύο SMR 300 μονάδες. 

Παράλληλα, η Westinghouse, με τη σχεδίαση AP1000, βρίσκεται σε συζητήσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κατασκευή 10 νέων μεγάλων αντιδραστήρων έως το τέλος της δεκαετίας, αξιοποιώντας την ταχύτερη αδειοδοτική διαδικασία και την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται περί τα 75 δισ. $.

Αλλά και η Fermi America, σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Ενέργειας Rick Perry, προωθεί ένα πυρηνικό συγκρότημα στο Τέξας με τέσσερις AP1000 αντιδραστήρες, φωτοβολταϊκές μονάδες και αέριο, ικανό να καλύψει 11 GW ζήτησης ενέργειας σε μεγάλα data centers, με το έργο να στοχεύει στην ολοκλήρωση έως το 2032. 

Πέρα από τη στήριξη του τρέχοντος προέδρου των ΗΠΑ, η πολιτική ώθηση προέρχεται και από κοινοβουλευτικά μέτρα, όπως είναι ο νόμος ADVANCE ACT, που απλοποιεί την αδειοδότηση των SMR, και από εκτελεστικές διαταγές που θέτουν ως υποχρέωση την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων από την Εθνική Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας (NRC) εντός 18 μηνών .

Η στροφή στην πυρηνική ενέργεια έρχεται σε μια εποχή με αυξανόμενη ζήτηση αξιόπιστης ενέργειας με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από μεγάλες τεχνολογικές υποδομές: data centers, απαιτήσεις τεχνολογιών AI και κατανάλωση από βιομηχανικές μονάδες. 

Ωστόσο, η ιστορία των πυρηνικών έργων στις ΗΠΑ, όπως οι καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους στον πυρηνικό σταθμό Plant Vogtle στην πολιτεία της Georgia, υπενθυμίζει τις προκλήσεις αυτών των επενδύσεων. Παράλληλα, η γνωστή προβληματική που αφορά την ασφαλή διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων παραμένει σταθερά στο προσκήνιο.