Και επίσημα ΑΕΕΑΠ η Premia Properties
Και επίσημα ΑΕΕΑΠ η Premia Properties

Και επίσημα ΑΕΕΑΠ η Premia Properties

"Πράσινο φως" από την Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων - Οφέλη άνω των €10 εκατ. στην πενταετία προβλέπει η διοίκηση της εταιρείας.
Ειρήνη Θεοφανίδου
04.05.2022

Το "πράσινο φως" για την μετατροπή της εταιρείας σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) άναψαν οι μέτοχοι στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Premia Properties που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση παρέστησαν 10 μέτοχοι που εκπροσωπούν 69.535.440 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι το 79,93% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Μαρκάζος υπογράμμισε τα οφέλη της μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ τονίζοντας ότι "θα είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 5ετίας ίσως να ξεπεράσουν και τα €10 εκατ.". Ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε ότι η εισηγμένη συνεχίζει το άμεσο επενδυτικό της πρόγραμμα που φθάνει τα €100 εκατ. ενώ παραμένει ο στόχος για χαρτοφυλάκιο ύψους €500 εκατ. εντός δυο ετών.

Οπως είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού και των τιμών α' υλών, "δεν σταματάμε το επενδυτικό μας πλάνο. Είμαστε προσεκτικοί παίρνουμε υπόψη μας τα επιτόκια και χαμηλώνουμε το επιτοκιακό μας κόστος. Εξάλλου τα προηγούμενα χρόνια κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού εμείς πατήσαμε γκάζι παίρνοντας ρίσκο, όταν οι άλλοι πατούσαν φρένο".

Αναλύοντας τις πιο πρόσφατες συμφωνίες που έκλεισε η Premia ο κ. Μαρκάζος στάθηκε στην απόκτηση τριών ακινήτων του κλάδου των φοιτητικών κατοικιών σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη (το ακίνητο της Θεσσαλονίκης έχει μακροχρόνια μίσθωση σε περιουσιακό στοιχεί που ανήκει στην Εκκλησία) τα οποία θα αποτυπωθούν το επόμενο τρίμηνο σαν επενδυτικά ακίνητα, αλλά και στην συμφωνία με την Μπουτάρης (αναμένεται δικαστική απόφαση εντός του έτους) για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας η οποία -όπως είπε ο ίδιος- είναι και αξιόλογη αλλά και βιώσιμη.

Το φορολογικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το φορολογικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ ο κ. Μαρκάζος τόνισε ότι "μέσω της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προσπαθούμε να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο αφού πρόκειται για έναν νόμο παλιό που φτιάχτηκε για άλλες εποχές". Μεταξύ των αλλαγών που έχουν πέσει στο... τραπέζι των συνομιλιών είναι οι περιορισμοί στο ποσοστό του χαρτοφυλακίου μιας ΑΕΕΑΠ των οικιστικών ακινήτων από το 25% που ισχύει σήμερα καθώς και οι επενδύσεις σε ενεργειακά προϊόντα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Premia "εμείς έχουμε φωτοβολταϊκά σε στέγες κτιρίων και δεν μπορούμε να τα βάλουμε στο επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο την στιγμή που όλοι μιλάνε για κριτήρια ESG". Επιπλέον, σήμερα οι ΑΕΕΑΠ επιβαρύνονται και με ειδικό φόρο επί του ενεργητικού και με τον ΕΝΦΙΑ ενώ στο παρελθόν είχαν έκπτωση. Αυτά είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα μόνο από τα "καυτά" θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα.