"Καμπάνες" στις ψηφιακές πλατφόρμες που δεν αποστέλλουν στοιχεία
"Καμπάνες" στις ψηφιακές πλατφόρμες που δεν αποστέλλουν στοιχεία

"Καμπάνες" στις ψηφιακές πλατφόρμες που δεν αποστέλλουν στοιχεία

Αμεσα κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
RE+D magazine
24.08.2023

Στη Βουλή κατατίθεται το σχέδιο νόμου που θα αναγκάζει όλες τις ελληνικές και ξένες ψηφιακές πλατφόρμες να αποστέλλουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Με τα στοιχεία που θα λαμβάνει η φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να εντοπίσει απόκρυψη φορολογητέας ύλης από τις πλατφόρμες που εκμισθώνουν ακίνητα τύπου Airbnb, πωλούν αγαθά (ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά) ή προσωπικές υπηρεσίες αλλά ξεχνούν να κόψουν αποδείξεις και να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στην Εφορία.

Όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες από την Airbnb και την Αmazon μέχρι το Skroutz, το efood και το douleutaras θα είναι πλέον υποχρεωμένες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Στη συνέχεια ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, θα διενεργεί διασταυρώσεις στοιχείων ενώ προβλέπονται κοινοί και ταυτόχρονοι έλεγχοι με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεσπίζονται τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν συνεργάζονται με την ελληνική φορολογική διοίκηση. Οι πλατφόρμες οι οποίες δεν θα δίνουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με βαριές καμπάνες έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας ενώ οι χρήστες που αρνούνται να δηλώσουν τα στοιχεία στις πλατφόρμες θα βλέπουν τον λογαριασμό τους να κλείνει και τις πληρωμές που έχουν γίνει να παρακρατούνται από τις φορολογικές αρχές.