Κέντρο τεχνητής Νοημοσύνης από Αmazon Google και DeepMind στην Βουλγαρία
Κέντρο τεχνητής Νοημοσύνης από Αmazon Google και DeepMind στην Βουλγαρία

Κέντρο τεχνητής Νοημοσύνης από Αmazon Google και DeepMind στην Βουλγαρία

Το ινστιτούτο αναμένεται να καταστήσει τη Βουλγαρία ένα μεγάλο κέντρο για την επιστήμη των υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη.
RE+D magazine
12.04.2022

Το Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών, Τεχνητής Νοημοσύνης και Τεχνολογίας (INSAIT) στο οποίο έχουν επενδύσει οι κορυφαίες εταιρίες Google, Amazon και DeepMind εγκαινιάστηκε στη Σόφια.

Στα εγκαίνια παρέστη ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, ο υπουργός Παιδείας και Επιστήμης Νικολάι Ντένκοφ, ο υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ντάνιελ Λόρερ και ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων, Παιδείας και Έρευνας της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος της Ελβετίας.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι το INSAIT θα διευθύνουν παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, Βούλγαροι και ξένοι, από τα καλύτερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Το ινστιτούτο αναμένεται να καταστήσει τη Βουλγαρία ένα μεγάλο κέντρο για την επιστήμη των υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και να ενθαρρύνει τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως να δραστηριοποιηθούν στη Βουλγαρία. "Η κυβέρνηση κρατά την υπόσχεσή της να φέρει τους πιο ταλαντούχους Βούλγαρους πίσω στην πατρίδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτκοφ.

Επενδύσεις ύψους $7 εκατ.

"Η Βουλγαρία στηρίζει σταθερά το ινστιτούτο αυτό και θα το χρηματοδοτεί με 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, που σημαίνει συνολικά 100 εκατομμύρια δολάρια", δήλωσε. Επιπλέον, η Google, η Amazon και η DeepMind θα επενδύσουν 7 εκατομμύρια δολάρια και βουλγαρικές εταιρίες τεχνολογίας θα το υποστηρίξουν με 6 εκατομμύρια δολάρια. "Αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ της επιστήμης και των επιχειρήσεων, το οποίο, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, μπορεί να αναπτύξει με επιτυχία και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στη Βουλγαρία", σχολίασε ο Πέτκοφ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Βούλγαρο ερευνητή Καθηγητή Μαρτίν Βέτσεφ, ο οποίος είχε την ιδέα για την ίδρυση του ινστιτούτου. Ο Βέτσεφ ηγείται του εργαστηρίου ασφαλών, αξιόπιστων και ευφυών συστημάτων στο ETH της Ζυρίχης.