Το νέο φαραωνικό αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας
Το νέο φαραωνικό αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας

Το νέο φαραωνικό αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας

Θα εξυπηρετεί έως και 185 εκατομμύρια επιβάτες
Βάλια Πολίτη
30.11.2022

Eως και 120 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα εξυπηρετεί έως το 2030 με στόχο να φτάσει τους 185 εκατομμύρια επιβάτες και να διεκπεραιώνει έως και 3,5 εκατομμύρια τόνους φορτίου έως το 2050 το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο King Salman (DWD) στην Σαουδική Αραβία το οποίο αναμένεται να τοποθετήσει το Ριάντ ως παγκόσμιο κόμβο logistics, καθώς και να τονώσει τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Καλύπτοντας σχεδόν 57 km² έκτασης, το αεροδρόμιο αναμένεται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με έξι παράλληλους διαδρόμους και τους υπάρχοντες τερματικούς σταθμούς που ονομάζονται από τον βασιλιά Khalid.

Θα διαθέτει επίσης 12 km² εγκαταστάσεων υποστήριξης αεροδρομίου, οικιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, καταστήματα λιανικής και χώρους logistics και θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο σχεδιασμός του αεροδρομίου που έχουν αναλάβει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster&Partners θα αντικατοπτρίζει την ταυτότητα του Ριάντ και τον πολιτισμό της Σαουδικής Αραβίας για να εξασφαλίσει μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία για τους επισκέπτες και τους ταξιδιώτες διέλευσης. 

Το κόστος κατασκευής έχει αναλάβει το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί μέρος της στρατηγικής του να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των υποσχόμενων τομέων για την ενίσχυση των προσπαθειών της χώρας για διαφοροποίηση της οικονομίας.

Το νέο αεροδρόμιο αναμένεται να συνεισφέρει 7 δισ. $ (27 δισ. SAR) ετησίως στο μη πετρελαϊκό ΑΕΠ και αναμένεται να δημιουργήσει 103.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τους στόχους του Οράματος 2030.

Τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το σχέδιό της να μειώσει τα αεροπορικά τέλη κατά περίπου 35% φέτος για να αυξήσει την κίνηση των αεροπορικών εταιρειών.

Η περικοπή των τελών εφαρμόστηκε ήδη στα αεροδρόμια του Ριάντ, της Τζέντα και του Νταμάμ.