"Κομφούζιο" με τα δημόσια έργα λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές
"Κομφούζιο" με τα δημόσια έργα λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές

"Κομφούζιο" με τα δημόσια έργα λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΔΜΕΔΕ υπενθυμίζει την συνεισφορά του κατασκευαστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία.
RE+D magazine
05.09.2023

Σταθερά και με συνέπεια έχουμε υπογραμμίσει την συνεισφορά που έχει ο Κατασκευαστικός Κλάδος στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή του τόπου τονίζει σε επιστολή της η Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Οπως λέει η Ενωση "εδώ και δύο χρόνια, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του Κλάδου βιώνουμε μία άτυπη στάση πληρωμών των Δημοσίων Έργων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει «κανονικότητα», παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς την Κυβέρνηση. Στην παρούσα χρονική στιγμή, με την αιφνίδια και υπερβολική επιβάρυνση του κόστους εκτέλεσης των Δημόσιων Έργων, ο Εργοληπτικός Κόσμος έρχεται αντιμέτωπος και με μία νέα στάση πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο".

Θέματα όπως η έγκαιρη εξόφληση του εργολαβικού τιμήματος και η αναθεώρηση των τιμών των εργασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, παραμένουν άλυτα, σύμφωνα με τους Μηχανικούς οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα είναι "η μοναδική Χώρα στην Ευρώπη που δεν τηρεί την Οδηγία 2011/7/2011 της Ε.Ε περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου που απορρέουν από την εκτέλεση των έργων. Και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρχει τάξη και συνέπεια στις πληρωμές τους".

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ένωσης Μιχαήλ Δακτυλίδης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ταμείου  Παρακαταθηκών & Δανείων, κ. Σταμάτη για το θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης. Με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού και το πλήθος των υπό εξέταση λογαριασμών ο κ. Σταμάτης διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια.