Κόντρα στο ρεύμα της ύφεσης η ελληνική αγορά ακινήτων
Κόντρα στο ρεύμα της ύφεσης η ελληνική αγορά ακινήτων

Κόντρα στο ρεύμα της ύφεσης η ελληνική αγορά ακινήτων

Προβληματισμός για το πόσο χρόνο μπορεί να διατηρηθεί το θετικό momentum
Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης
16.03.2023

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Οίκους αξιολόγησης η χρεωκοπία της svb, εκπρόσωποι των οποίων τόνιζαν χθες στις Κάννες, πως το φαινόμενο αυτό προοιωνίζεται περαιτέρω και για περισσότερο χρόνο σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.

 Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές εισηγμένες ακινήτων είχαν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στα κόκκινα, μετά από ένα «δύσκολο» 2022 και μεγάλη αβεβαιότητα στον ορίζοντα για τη χρονιά που διανύουμε. Και ενώ όλοι ήταν βέβαιοι για μια επικείμενη διόρθωση, με άγνωστο παράγοντα το πότε, αυτό το κύμα αναμένεται να φθάσει και στην Ελλάδα. Και ακόμη με πόση δύναμη θα χτυπήσει τη χώρα μας και μάλιστα σε περίοδο εκλογών.

Αν και κανείς δεν διαθέτει κρυστάλλινη σφαίρα, στην παρουσίαση της ελληνικής αγοράς ακινήτων που διοργάνωσε το Enterprise Greece στο ελληνικό περίπτερο στη MIPIM, επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους και τη δυναμική της αγοράς, με αιχμή τον κλάδο των ξενοδοχείων. 

Σε δεύτερο επίπεδο ακολούθησε ο κλάδος των logistics και την τριάδα έκλεισε η κατοικία στις διάφορες εκφάνσεις: από διαμερίσματα για ιδιόχρηση ή ενοικίαση, μέχρι φοιτητικές κατοικίες και τις θεσμικές προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για την προσέλκυση ΑΞΕ, μέσα από «εργαλεία» και κίνητρα που προσφέρει όπως η χρυσή βίζα. 

MIPIMGR23.jpg

Ιδιαίτερα το τελευταίο, μετά και το κλείσιμο της Πορτογαλικής αγοράς αναμένεται να στρέψει ικανό αριθμό υποψηφίων αγοραστών και ιδιαίτερα από χώρες όπως οι αραβικές, της Νότιας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας που επέστρεψε δριμύτερη, μετά από την αποχή των τελευταίων ετών της πανδημίας.

Μεγάλο κύμα παρατηρείται τελευταία και από την Τουρκία, παραμονές εκλογών, καθώς αγώνας καταβάλλεται τόσο εντός συνόρων όσο και από χώρες εκτός, για την ανατροπή της παρούσης πολιτικής ηγεσίας. Μάλιστα ο συνασπισμός των κομμάτων που συνιστούν την αντιπολίτευση ενέταξαν στην «φαρέτρα» τους την συμβουλευτική υποστήριξη του Αμερικανού οικονομολόγου και διανοητή καθηγητή Jeremy Rifkin. 


Νέο αφήγημα

Ο τελευταίος από το βήμα του κεντρικού ομιλητή της διοργάνωσης επιβεβαίωσε την ανάληψη της εκστρατείας, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για την στρατηγική -όπως και ήταν φυσικό-, αναφέρθηκε όμως στην αγορά ακινήτων επισημαίνοντας ότι αποτελεί το μεγαλύτερο στοιχείο πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα, βρίσκεται στα «χέρια» των ασφαλιστικών Ταμείων και εταιρειών και από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει ο επαναπροσδιορισμός της αγοράς. 

«Ο ρυθμός επανάληψης των ακραίων φαινομένων βασίζεται στον κύκλο του νερού» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το ανθρώπινο είδος έχει πλέον τη δυνατότητα να υπολογίσει τη συνεισφορά του κτισμένου χώρου στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την δημιουργία δεικτών μέτρησης της ευημερίας». 

Το ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο των απαιτούμενων κατανεμημένων υποδομών και της δημιουργίας ενός “διαδικτύου ενέργειας‘ μέσα από το οποίο θα καλύπτονται κάθε μορφής ενεργειακές ανάγκες. Απλά, θα πρέπει σύντομα να συνειδητοποιήσουμε ότι το αφήγημα των στερεών καυσίμων έχει ήδη αλλάξει. Πρέπει να πάμε πέρα και από το ESG».